Mówią o nas

Podaruj nam 1%

Środki, które zbierzemy w ramach kampanii 1% za rok podatkowy 2017 przekażemy na realizację programu „Zdrowo jem z Fundacją Tesco”  w Centrum Rehabilitacji, Edukacji i Opieki Towarzystwa Przyjaciół Dzieci „HELENÓW”. W ramach tego działania dzieci z niepełnosprawnościami będą objęte specjalną dietą prozdrowotną oraz wezmą udział w konsultacjach dietetycznych i zajęciach edukacyjnych z zakresu zdrowego odżywiania i przygotowywania posiłków. Podaruj 1% podatku dochodowego na rzecz Fundacji Tesco i razem z nami dziś dbaj o lepsze jutro! KRS: 0000 418 218

Biegamy dla dobra dzieci!

Fundacja Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie „O ZDROWIE DZIECKA” rozpoczęła współpracę z Fundacją Tesco kilka lat temu, w trakcie pierwszej edycji Biegu Charytatywnego. Cieszymy się, że akcja ta spotkała się z wielkim zainteresowaniem nie tylko mieszkańców Krakowa, ale także całej Polski. Dzięki sześcioletniemu już zaangażowaniu Fundacji Tesco i przekazanej przez nią kwocie ponad 800 tysięcy złotych przeprowadziliśmy modernizację wielu oddziałów szpitalnych oraz zakupiliśmy niezbedny sprzęt medyczny i reabilitacyjny.

Chciałbym podkreślić, że w trakcie tej kilkuletniej współpracy, bardzo ujęło mnie osobiste zaangażowanie zespołu Fundacji Tesco. Jestem pod wielkim wrażeniem, że   tak wiele zrobili dla chorych dzieci leczonych w naszym szpitalu.

Bartłomiej Pawlak
Fundacja Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie „O ZDROWIE DZIECKA”

Kreatywne pomaganie

Pomaganie może być świetną zabawą! Zapraszamy Was do zapoznania się z naszymi materiałami do kreatywnych zabaw z dziećmi z pomaganiem w tle. Sprawdźcie jak w ciekawy sposób pokazać dzieciakom, że wspieranie innych może być ciekawe i przyjemne.

Zachęcamy, by z kreatywnych zabaw korzystać w domu, jednak mogą one być również wykorzystywane podczas zorganizowanych zajęć. Zachęcamy: nauczycieli, wychowawców, instruktorów i inne osoby pracujące z dziećmi i młodzieżą, do pracy wychowawczej, w oparciu o wykreślankę, krzyżówkę i "Kalendarz dobrych uczynków". No to do dzieła! Pobierz materiały>>>

Wspólne, ważne sprawy...

Współpraca Fundacji Tesco z Towarzystwem Przyjaciół Dzieci trwa juz ponad sześć lat. Razem  działamy na rzecz poprawy warunków życia dzieci i młodzieży z środowisk zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Nasi wychowankowie korzystają z programu dożywiania „Zdrowo jeść”. Fundacja Tesco funduje pełnowartościowy posiłek dla dzieci, ale także dba o edukację dzieci w tematyce zdrowego stylu życia.
Każdego roku wolontariusze Fundacji odwiedzają placówki TPD okazji Mikołajek, przekazując podarunki naszym podopiecznym.
Nasze placówki korzystają z programu grantowego "Decydujesz, pomagamy" - dzięki czemu realizują wiele cennych projektów społecznych.
Dzieci z niepełnosprawnościami z placówki TPD "Helenów" razem z Fundacją Tesco świętują co roku Dzień Dziecka, a na co dzień zdrowo się odżywiają i uczą samodzielności w kuchni w ramach programu "Zdrowo jem z Fundacją Tesco".

Jolanta Szklarska
Towarzystwo Przyjaciół Dzieci

Zostaliśmy docenieni!

W 2014 roku Fundacja Tesco  została wyróżniona, nadawanym przez Towarzystwo Przyjaciół Dzieci odznaczeniem „Przyjaciel Dziecka”. Jest ono nadawane osobom i organizacjom, które podejmują systematyczny wysiłek na rzecz dobra dziecka oraz są znane  ze swej działalności społecznej na rzecz dzieci znana w środowisku.

W 2015 roku Fundacja Tesco została laureatem piętnastej, jubileuszowej edycji konkursu o tytuł„Filantrop Krakowa A.D. 2014”. Fundację wyróżniono za działania na rzecz dzieci w obszarach edukacji, pomocy społecznej i ochrony zdrowia.

W 2015 roku Fundacja Tesco została wyróżniona medalem „50 Lat dla Zdrowia Dzieci” Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie. Nagroda została ustanowiona z okazji 50. rocznicy powstania szpitala i wręczono ją  najważniejszym partnerom instytucji w uznaniu ich wkładu w rozwój placówki i pomoc małym pacjentom.

Pomagaj z nami!

Od 2014 roku nasza Fundacja prowadzi zbiórkę publiczną we wszystkich sklepach Tesco w Polsce. Klienci, przy okazji zakupów, mają możliwość przekazania naszej fundacji darowizn - skarbony kwestarskie ustawione są przy linii kas.

Środki, zebrane w ramach zbiórki przekazujemy na finansowanie programu "Zdrowo jeść", dzięki któremu mali podopieczni placówek środowiskowych Towarzystwa Przyjaciół Dzieci mają zapewnione posiłki oraz biorą udział w zajęciach edukacyjnych o tematyce zdrowego trybu życia.