Przekaż 1% podatku

Środki, które zbierzemy w ramach kampanii 1% za rok podatkowy 2017 przekażemy na realizację programu „Zdrowo jem z Fundacją Tesco”  w Centrum Rehabilitacji, Edukacji i Opieki Towarzystwa Przyjaciół Dzieci „HELENÓW”. W ramach tego działania dzieci z niepełnosprawnościami będą objęte specjalną dietą prozdrowotną oraz wezmą udział w konsultacjach dietetycznych i zajęciach edukacyjnych z zakresu zdrowego odżywiania i przygotowywania posiłków.
Podaruj 1% podatku dochodowego na rzecz Fundacji Tesco i razem z nami dziś dbaj o lepsze jutro!

Powyżej zamieszczony Program („Program e-pity Copyright 2017-2018 e-file sp. z o.o. sp. k.”) nie umożliwia swobodnego wyboru i przekazania 1% podatku dochodowego od osób fizycznych wybranej organizacji pożytku publicznego. Program daje możliwość rozliczenia PIT 2017 z przeznaczeniem 1% podatku wyłącznie na Fundację Tesco.
www.e-pity.pl" Program e-pity Copyright 2017-2018 e-file sp. z o.o. sp. k

Kto może przekazać 1% podatku?

1% podatku dochodowego możecie przekazać, jeśli jesteście:

- podatnikami podatku dochodowego od osób fizycznych, w tym m.in. podatnikami uzyskującymi dochody z odpłatnego zbycia papierów wartościowych (termin składania zeznań podatkowych mija Wam 30 kwietnia);

- podatnikami opodatkowanymi ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych (termin składania zeznań podatkowych mija Wam 31 stycznia);

- podatnikami prowadzącymi jednoosobową działalność gospodarczą i korzystającymi z liniowej, 19% stawki podatku (termin składania zeznań podatkowych mija Wam 30 kwietnia).

Jeśli jesteście już emerytami, także możecie przekazać 1%, pod warunkiem jednak, że samodzielnie wypełnicie PIT37 i zrezygnujecie z pomocy ZUS w tym zakresie.

Gdy rozlicza Was pracodawca, nie możecie skorzystać z możliwości przekazania 1% wybranej organizacji pożytku publicznego. Taka możliwość istnieje tylko wówczas, jeśli zdecydujecie się wypełnić PIT samodzielnie.

Jak przekazać 1% naszej Fundacji?

Najprościej zrobić to za pomocą specjalnego programu do rozliczania PIT, który można pobrać z naszej strony (linki powyżej). Ale można to zrobić również za pomocą innych programów, za pośrednictwem biura księgowego itp. - trzeba wówczas wypełnić odpowiednią rubrykę w rocznym zeznaniu podatkowym.
W formularzach podatkowych: PIT36, PIT36L, PIT37, PIT38, PIT39, PIT28, po wyliczeniu kwoty podatku należy w odpowiednich rubrykach formularza (które zatytułowane są: „Wniosek o przekazanie 1% podatku należnego na rzecz organizacji pożytku publicznego OPP") wpisać numer, pod którym Fundacja Tesco widnieje w Krajowym Rejestrze Sądowym: KRS 0000 418 218.