Współpraca z Uniwersyteckim Szpitalem Dzieciecym w Krakowie

Od 2012 roku swoimi działaniami Fundacja Tesco wspiera Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie, który jest największą na południu Polski placówką pediatryczną i jednym z najważniejszych w kraju ośrodków medycznych, badawczych i edukacyjnych.  Każdego roku Szpital ratuje życie i zdrowie dzieci od pierwszego dnia ich życia. Obecnie w obrębie szpitala działa ponad  20 oddziałów specjalistycznych  z blisko 500 łóżkami dla małych pacjentów.

Przez 8 lat Fundacja organizowała Biegi Charytatywne, z których dochód przeznaczany był  na zakup sprzętu medycznego oraz poprawę warunków leczenia małych pacjentów Szpitala Dziecięcego. Wydarzenie corocznie gromadziło wokół siebie bardzo liczne grono nie tylko biegaczy, ale też wolontariuszy, darczyńców i partnerów. W wśród nich był  m. in. personel szpitala, pacjenci i ich rodziny oraz pracownicy Tesco i ich bliscy. Łącznie, podczas 8 zorganizowanych dotychczas biegów, udało się zebrać i przeznaczyć na te działania ponad 1 200 000 złotych.

W trakcie tegorocznej akcji Fundacja Tesco zamierza ponownie wesprzeć Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie. W tym roku celem jest sfinansowanie zakupu kardiomonitora z serii Efficia CM firmy Philips dla Oddziału Klinik Chorób Dzieci i SOR-u. Każda osoba przekazująca Fundacji 1% swojego podatku będzie mogła dołożyć małą cegiełkę na ten szczytny cel. W ramach ubiegłorocznej zbiórki 1% udało się sfinansować 2 aparaty EKG dla Poradni Kardiologicznej.