Od serca dla serca

Od 2012 roku swoimi działaniami Fundacja Tesco wspiera Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie, który jest największą na południu Polski placówką pediatryczną i jednym z najważniejszych w kraju ośrodków medycznych, badawczych i edukacyjnych.  Każdego roku Szpital ratuje życie i zdrowie dzieci od pierwszego dnia ich życia. Obecnie w obrębie szpitala działa ponad  20 oddziałów specjalistycznych  z blisko 500 łóżkami dla małych pacjentów.

Przez 8 lat Fundacja organizowała Biegi Charytatywne, z których dochód przeznaczany był  na zakup sprzętu medycznego oraz poprawę warunków leczenia małych pacjentów Szpitala Dziecięcego. Wydarzenie corocznie gromadziło wokół siebie bardzo liczne grono nie tylko biegaczy, ale też wolontariuszy, darczyńców i partnerów. W wśród nich był  m. in. personel szpitala, pacjenci i ich rodziny oraz pracownicy Tesco i ich bliscy. Łącznie, podczas 8 zorganizowanych dotychczas biegów, udało się zebrać i przeznaczyć na te działania ponad 1 200 000 złotych.

W tym roku Fundacja chce wesprzeć Poradnię Kardiologiczną w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie finansując zakup specjalistycznego urządzenia, jakim jest Elektrokardiograf PageWriter TC30. Każda osoba przekazująca Fundacji 1% swojego podatku będzie mogła dołożyć swoją małą cegiełkę na ten szczytny cel.

Elektrokardiograf PageWriter TC30 jest urządzeniem wyposażonym w zaawansowane narzędzia i jednocześnie łatwym w użyciu, co gwarantuje podejmowanie najważniejszych decyzji klinicznych w szybki czasie. Aparat umożliwia uzyskanie wysokiej jakości raportów EKG, które dzięki łączności sprzętu z WiFi można eksportować do systemów elektronicznej dokumentacji medycznej pacjenta. Dzięki temu są one natychmiast dostępne dla lekarza do oceny. Nowoczesne rozwiązania zastosowane w elektrokardiografie pozwalają również na automatyczne pobieranie poprzednich zapisów EKG i natychmiastowe zestawienie ich z wynikami poprzedniego badania. Sprzęt ten przeznaczony jest do użytkowania zarówno w wymagającym środowisku szpitalnym oraz w gabinetach lekarskich. Zaletą jest także jego niewielki rozmiar i możliwość rozbudowy w miarę rosnących potrzeb placówki.

W Poradni Kardiologicznej Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie wykonywanych jest do 100 badań dziennie. Zakup nowego aparatu EKG usprawni działania poradni, pozwalając na szybką diagnostykę kardiologiczną oraz zdecydowanie skróci czas oczekiwania na badanie. Skuteczne i niezawodne działanie aparatu przełoży się na udoskonalenie i przyspieszenie pracy personelu szpitala, co pozwoli lepiej zadbać o zdrowie małych pacjentów.