V edycja - 2016

Zarezerwuj termin w kalendarzu - 10 września V Bieg Charytatywny Fundacji Tesco Dzieciom

15 Czerwca, 2016
  Aktualności      V edycja - 2016

W drugą sobotę września oczy wszystkich biegaczy będą zwrócone na Kraków, gdzie odbędzie się piąta edycja Biegu Charytatywnego Fundacji Tesco Dzieciom. To nie lada wydarzenie przyciągnie sportowców i rodziny z całej Polski, a wszystko by wesprzeć chorych pacjentów krakowskiego Uniwersyteckiego Szpitalu Dziecięcego.

Oprócz możliwości wystartowania w biegach na dystansie 3,5 i 10 km, w biegu na szpilkach i dziecięcych zawodach biegowych, organizatorzy przygotowali wiele konkursów i zabaw dla wszystkich członków rodzin, bez względu na wiek. Dodatkowo w programie wydarzenia znajdą się również liczne warsztaty  i atrakcje promujące zdrowy tryb życia. Zapisy na bieg prowadzone są w systemie internetowym http://zapisy.sts-timing.pl/59/ lub w biurze zawodów, w dniu wydarzenia.

Choć wydarzenie ma miejsce w stolicy Małopolski, to każdy może wesprzeć szczytną akcję. Co należy zrobić? Wystarczy wejść na internetowy panel sprzedaży, kupić specjalną charytatywną koszulkę „wyBIEGAM poMOC”, a  10 września,  w dowolnym miejscu w Polsce, pobiegać w niej – w dowód solidarności z potrzebującymi dzieciakami.

Dochód, zarówno z biegu, jak i sprzedaży koszulki charytatywnej, zostanie przekazany Uniwersyteckiemu Szpitalowi Dziecięcemu w Krakowie, w którym leczą się dzieci z całej Polski. Dzięki niemu zakupiony zostanie wyjątkowy sprzęt rehabilitacyjny – Prodrobot, który posłuży do pionizacji i inicjacji ruchu, rehabilitacji kończyn i treningu chodu oraz pomoże w rekonwalescencji ciężko chorym małym pacjentom szpitala.

Ten zautomatyzowany trenażer odwzorowuje wzorce ludzkiego chodu oraz oferuje ćwiczenia niespotykane w innych tego typu urządzeniach.Dzięki konsultacji twórców robota ze specjalistami w zakresie rehabilitacji, medycyny i automatyki w Prodrobocie zastosowano wiele rozwiązań konstrukcyjnych, które poprawiają komfort ćwiczącego, co w przypadku dzieci ma olbrzymie znaczenie.

Zapraszamy wszystkich, którym leży na sercu przyszłość dzieci z Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie, aby przyłączali się do akcji „wyBIEGAM poMOC”. Tych, którzy nie mogą przyjechać na bieg, zachęcamy do zakupu koszulki i – w miarę możliwości – do zamanifestowania swojej solidarności z dzieciakami. Chcielibyśmy, aby 10 września nie tylko na ulicach Krakowa, ale również na ulicach wielu miast w Polsce pojawili się biegacze w naszych koszulkach, którzy pobiegną dla chorych dzieci pod wspólnym hasłem „wyBIEGAM poMOC” – mówi Katarzyna Michalska-Miszczyk, prezes Fundacji Tesco Dzieciom. Razem na pewno sprawimy, że dzieciaki będą mogły korzystać z świetnego sprzętu rehabilitacyjnego – robota, zaprogramowanego tak, aby kompleksowo, dzięki naturalnemu wzorcowi chodu, rehabilitować dzieci.

Dzięki czterem poprzednim edycjom Biegu Charytatywnego Fundacja Tesco Dzieciom przekazała już 412 000 zł na rzecz Uniwersyteckiego Szpitala w Krakowie. Gdyby nie zaangażowanie ponad 4000 osób w czterech edycjach biegu, niemożliwe byłoby wyremontowanie oraz doposażenie w sprzęt medyczny sali rehabilitacyjnej w Zakładzie Fizjoterapii, Szpitalnego Oddziału Ratunkowego, świetlic Onkologii i Hematologii oraz świetlic w Klinice Neurologii Dziecięcej.

Każda złotówka zebrana dzięki uczestnikom i darczyńcom biegu została wykorzystana z korzyścią dla naszych małych pacjentów. Dzięki inicjatywie Fundacji Tesco Dzieciom szpital jest bardziej przyjazny i lepiej wyposażony – mówi dr hab. Maciej Kowalczyk, dyrektor Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie. – Zapraszam do udziału w akcji „wyBIEGAM poMOC” wszystkich – wielkich  bohaterów, którzy pobiegną z wielką mocą ratowania życia i zdrowia małych pacjentów.

V Bieg Charytatywny został objęty Honorowym Patronatem: pana Marka Michalaka - Rzecznika Praw Dziecka, pana Józefa Pilcha – Wojewody Małopolski, pana Jacka Krupy – Marszałka Województwa Małopolskiego, pana Jacka Majchrowskiego – Prezydenta Miasta Krakowa oraz pana prof. dr hab. med. Wojciecha Nowaka – Rektora Uniwersytetu Jagiellońskiego.