15 259 kg żywności dla potrzebujących. Podsumowujemy „Letnią Zbiórkę Żywności” w Tesco.

7 Września, 2020
  Aktualności

Tesco wraz z Fundacją Tesco, uruchomiło „Letnią Zbiórkę Żywności”. Od 1 lipca do końca sierpnia we wszystkich sklepach Tesco można było przekazywać produkty dla najbardziej potrzebujących. Dzięki wsparciu klientów, Tesco zebrało łącznie 15 259 kg produktów, czyli równowartość 36 331 posiłków. Mąka, ryż, makaron, cukier, olej, dżemy, konserwy, zupy błyskawiczne, herbata, kawa - wszystkie artykuły zebrane w czasie zbiórki trafią do Banków Żywności i Caritas Polska, a następnie zostaną rozdysponowane wśród osób potrzebujących.

Wspieranie lokalnych społeczności, w których funkcjonują nasze sklepy, jest nieodłączną częścią działań Fundacji. Wspólnie z Tesco oraz Banki Żywności i Caritas chcemy, aby wiedzieli, że mogą na nas liczyć. Na nas i na naszych klientów - to, jak wielu z nich zaangażowało się w Letnią Zbiórkę Żywności, jest dla nas powodem do ogromnej radości i wielkiej dumy. Cieszymy się, że nasza propozycja pomocy spotkała się z tak pozytywny odzewem - dziękujemy za wsparcie – mówi Daria Kulińska, Prezeska Fundacji Tesco.

Tesco od lat wspiera osoby w potrzebie. Firma przekazuje nadwyżki ze swoich sklepów organizacjom charytatywnym, wspierając lokalne społeczności i walcząc z marnowaniem żywności. Fundacja Tesco realizuje także od 2012 roku Ogólnopolski Program Dożywiania Potrzebujących Dzieci „Zdrowo jeść”. Skierowany jest on do podopiecznych dziennych placówek opiekuńczo-wychowawczych. Rocznie obejmuje pomocą blisko tysiąc dzieci ze środowisk zagrożonych zjawiskiem wykluczenia społecznego oraz problemem niedożywienia. Od 2014 roku program realizowany jest w ramach partnerstwa strategicznego, które nasza Fundacja zawiązała z jedną z najstarszych organizacji działających na rzecz potrzebujących dzieci w Polsce - Towarzystwem Przyjaciół Dzieci.

Działania podejmowane w ramach programu ukierunkowane są na pomoc socjalną i edukację. Każda z placówek biorących udział w programie otrzymuje od Fundacji Tesco dotację celową przeznaczoną na zakup żywności oraz niezbędnego wyposażenia kuchennego, które ma służyć do higienicznego i estetycznego przygotowywania posiłków. Bardzo ważną kwestią w prowadzeniu programu jest aktywny udział dzieci – są one nie tylko beneficjentami pomocy, ale również jego organizatorami. Więcej o programie znajduje się tutaj.