Stypendium na dobry i mądry start

11 Sierpnia, 2020
  Aktualności

Stypendia edukacyjne przyznawane w ramach programu „Mądry start” są nagrodą za wzorowe zachowanie, bardzo dobre wyniki w szkole i aktywność społeczną, ale także niezbędną pomocą w rozwijaniu pasji i zainteresowań.

W ramach zakończonej właśnie 7. edycji programu za rok szkolny 2019/20 Fundacja Tesco sfinansowała 89 stypendiów po 2 000 zł każde. Tegoroczna edycja była wyjątkowa, bo ze względu na pandemię wprowadziliśmy pewne zmiany do regulaminu programu – stypendium w większej części mogło zostać wydane na część związaną z zakupem sprzętu do nauki zdalnej, aby ułatwić dzieciom edukację w domu i umożliwić ich rodzicom pełne wykorzystanie środków bez względu na trudności spowodowane zamknięciem placówek edukacyjno-sportowych.

Znów udało nam się spełnić wiele dziecięcych marzeń, bo dzięki przyznanym grantom mogły one zapisać się na różnego rodzaju kursy: językowe (w tym języka japońskiego, angielskiego i francuskiego), rysunku, malarstwa i aksonometrii, karate, grafiki komputerowej, tańca, fotografii, a także na naukę gry na gitarze i pianinie, jazdę konną, zajęcia teatralne czy szkolenie z udzielania pierwszej pomocy. W marcu, gdy zamknięto szkoły i obiekty sportowe, rodzice otrzymali możliwość przeznaczenia niewykorzystanej dotąd kwoty stypendium na zakup niezbędnego sprzętu elektronicznego dla swoich dzieci, a także sfinansowania kursów online oraz korepetycji, pomagających w przygotowaniu do egzaminów końcowych. Cieszymy się, że dzieci koleżanek i kolegów osiągają wysokie wyniki w nauce oraz mają ciekawe, różnorodne talenty i pasje, które chcą rozwijać!

Tymczasem już wkrótce startuje kolejna edycja programu! Niebawem dowiecie się więcej.