Nie ustajemy w pomocy potrzebującym dzieciom

20 Lipca, 2020
  Aktualności

Program realizujemy od początku istnienia Fundacji (2012 rok), a od 2014 roku w ramach partnerstwa strategicznego z Towarzystwem Przyjaciół Dzieci. Skierowany on jest do podopiecznych dziennych placówek opiekuńczo-wychowawczych TPD. Placówki biorące udział w programie otrzymują dotację finansową, która jest wykorzystywana na zakup żywności oraz niezbędnego wyposażenia kuchennego, służącego podopiecznym do przygotowywania posiłków.

– Program „Zdrowo jeść” finansowany jest ze środków pochodzących ze zbiórki publicznej prowadzonej w sklepach Tesco w całym kraju – to oznacza, że każdy może wspomóc ten cel, wrzucając dowolny datek do puszki umieszczonej przy kasach w sklepach. Każdego roku wsparciem obejmujemy blisko tysiąc potrzebujących dzieci i doceniamy każdą złotówkę od naszych darczyńców – tłumaczy Daria Kulińska, Prezeska Fundacji Tesco.

Na realizację ośmiu już edycji programu Fundacja Tesco przekazała prawie 3 mln zł, co oznacza 1 150 235 posiłków.

Bardzo ważną kwestią w ramach programu jest też edukacja. Dzieci angażowane są do zadań, takich jak komponowanie jadłospisu, zakupy i przygotowywanie posiłków. W ten sposób w praktyce zdobywają wiedzę na temat racjonalnego żywienia i niemarnowania żywności. Dodatkowo podopieczni biorą udział w prowadzonych przez wychowawców zajęciach na temat zdrowego odżywiania, do których zapewniamy materiały edukacyjne. Każda placówka organizuje również warsztatowe spotkania rodzinne oraz pikniki i festyny dla lokalnej społeczności.

– Idea programu jest taka, żeby uczyć dzieci samodzielnego przygotowywania posiłków, aby wiedziały, co z czym można komponować, co jest zdrowe. I to jest wspólne z założeniami Towarzystwa Przyjaciół Dzieci, bo my właśnie chcemy wyposażyć naszych podopiecznych w takie umiejętności, które służą w byciu dorosłym człowiekiem. Wspólne przygotowywanie posiłków uczy gospodarowania pieniędzmi, kreatywności i otwiera na nowe smaki – mówi Jolanta Szklarska, Dyrektor TPD.

Bieżąca edycji programu odbywa się w 26 placówkach Towarzystwa Przyjaciół Dzieci. W wielu przypadkach rodziców nie stać na zakup pełnowartościowych produktów, więc posiłek w szkole lub placówce jest dla tych dzieci jedyną szansą na zjedzenie czegoś pożywnego. Z powodu pandemii COVID-19 część działań musiała zostać dostosowana do nowej rzeczywistości. Kiedy placówki zostały zamknięte, najbardziej potrzebującym rodzinom były dostarczaliśmy gotowe paczki żywnościowe. W sumie zapewniliśmy 915 paczek.