Nowa karetka neonatologiczna dla małopolskich noworodków

2 Marca, 2018
  Aktualności      VI edycja - 2017

Dzięki wsparciu Fundacji  Tesco, Ministerstwa Zdrowia i Fundacji „O Zdrowie Dziecka” nowa karetka neonatologiczna została oddana do użytku Uniwersyteckiemu Szpitalowi Dziecięcemu w Krakowie. Każdego roku ambulans będzie ratował życie i zdrowie około 400 wcześniaków i noworodków.

Na pokładzie karetki „N” diagnostyka i leczenie małego pacjenta rozpoczyna się natychmiast. Neonatolodzy mają do dyspozycji inkubator, respirator, przenośne USG, pompy infuzyjne, gazy medyczne, a nawet zestaw umożliwiające wykonywanie hipotermii terapeutycznej. Samochód jest mobilnym oddziałem intensywnej terapii noworodka. Wartość karetki „N” z wyposażeniem wynosi ponad 700 tys. zł.

Starania o zakup nowej karetki neonatologicznej rozpoczęto jeszcze w 2016 roku. Stary ambulans, w służbie najmłodszym pacjentom przejechał ponad 500 tys. km i coraz częściej ulegał awariom. Jako pierwsza na apel szpitala o pomoc odpowiedziała Fundacja Tesco, wskazując zakup nowej karetki  jako cel 6. Biegu Charytatywnego Fundacji Tesco. W biegu, który odbył się 26 sierpnia 2017r. uczestniczyło blisko 4 tys. biegaczy i udało się zgromadzić 220 tys. złotych.

- Jesteśmy dumni i szczęśliwi, że 6. Bieg Charytatywny Tesco zainicjował ruch społeczny, dzięki któremu nowa karetka neonatologiczna trafiła do Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie i będzie ratować życie najmłodszych Małopolan. Tegoroczna edycja biegu była wyjątkowa, bo udało nam się zaangażować rekordowo wiele osób, organizacji i instytucji, które przekazały środki na zakup karetki. Dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w bieg charytatywny Fundacji Tesco - mówi Katarzyna Michalska-Miszczyk, prezes Fundacji Tesco.

Tuż przed VI Biegiem Charytatywnym Tesco swoją pomoc w zakupie karetki zadeklarowało Ministerstwo Zdrowia. Dzięki dotacji od resortu zdrowia w wysokości 400 tys. zł możliwy stał się zakup karetki „N” z pełnym wyposażeniem. Brakujące środki dołożyła jeszcze Fundacja Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie  „O Zdrowie Dziecka” przekazując na ten cel ponad 87 tys. zł.

Podczas uroczystego przekazania karetki obecni byli przedstawiciele Ministerstwa Zdrowia, Województwa Małopolskiego, Urzędu Miasta Ktakowa  i Fundacji Tesco oraz władze Szpitala, które nie kryją, że nowy ambulans będzie w ich pracy wielkim wsparciem.

- Dzisiejsze przekazanie karetki to dowód na to, że warto podejmować wyzwania nawet takie, które z początku wydają się trudne do zrealizowania. Piękna inicjatywa Fundacji Tesco, poparta środkami Ministerstwa Zdrowia i Fundacji „O  Zdrowie Dziecka” poprawiła bezpieczeństwo tych dzieci, które przyjdą na świat zbyt wcześniej lub obarczone wrodzonymi wadami. Dziękujemy za wysiłek i dobre serce wszystkim, którzy wsparli zakup karetki – mówi prof. dr hab. med. Krzysztof Fyderek, dyrektor naczelny Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie.