Przygotuj się do biegu!

21 Sierpnia, 2017
  Aktualności      VI edycja - 2017

Bieg charytatywny Fundacji Tesco to  konkurencja główna na dystansie 10 kilometrów oraz wiele mniejszych biegów towarzyszących, w których mogą wziąć udział dzieci i całe rodziny.  Bez względu na dystans i typ konkurencji, w której bierzesz udział, zadbaj o to, by racjonalnie rozkładać siły i nie doznać kontuzji. Mamy dla ciebie kilka wskazówek, które pomogą ci przygotować się do 6.  Biegu Charytatywnego Fundacji Tesco jak najlepiej.

10 kilometrów – dla kogo?
10 kilometrów to ulubiony dystans i amatorów, i pół-profesjonalistów. W polskim kalendarzu biegowym około 20% imprez to biegi na 10 kilometrów. Jak się okazuje, ta konkurencja przyciąga zarówno ludzi biegających dla przyjemności, jak i tych, którzy walczą o kolejne rekordy. Mimo odmiennych celów, wszystkich uczestników łączy jedno: racjonalne przygotowania do startu i dostosowanie treningów do indywidualnych możliwości.

Od czego zacząć?
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z bieganiem, nie porywaj się z motyką na słońce. Według specjalistów, dwa treningi w tygodniu to wystarczająca ilość na początek. Obserwuj na bieżąco, jak zachowuje się Twój organizm i stopniowo zwiększaj częstotliwość treningów. Pamiętaj, by nie przesadzać – trenowanie codziennie nie jest dobrym pomysłem. Odpoczynek i regeneracja to nierozerwalne elementy każdego rodzaju treningu. Bez nich osiągnięcie zamierzonego celu może okazać się niemożliwe.

Bądź systematyczny
Kluczowa jest systematyczność: postaw na regularność, nie na intensywność przygotowań.  Dużo lepiej zaprocentuje mniej intensywny, lecz wykonywany często trening niż ten wycieńczający, od „wielkiego dzwonu”. Zadbaj też, by go urozmaicić. Przygotowując się do biegu, warto postawić również na inne aktywności: pływaj, chodź na siłownię, jeźdź na rowerze. Wybieraj sporty, które poprawią Twoją kondycję, ale również sprawią ci przyjemność.

Pamiętaj o odpoczynku
Na dwa dni przed startem postaw na odpoczynek: mordercze biegi na ostatnią chwilę nie są dobrym pomysłem. Mogą zakończyć się osłabieniem organizmu, a nawet kontuzją. Zwracaj też uwagę na to, co jesz i unikaj potraw ciężkostrawnych – bieganie po nich naprawdę nie należy do najprzyjemniejszych.

W dzień startu

• Przed samym startem pamiętaj o rozgrzewce! Rozgrzej dokładnie wszystkie partie mięśniowe, nie tylko nogi. Dzięki temu będziesz czuł większy komfort podczas biegu i unikniesz kontuzji.
  • Jeśli nie jesteś zaprawiony w bojach i wiesz, że mogłeś znacznie lepiej przepracować okres przygotowawczy, nie ustawiaj się na linii startowej w pierwszym rzędzie. Mógłbyś wtedy blokować szybszych uczestników biegu lub zacząć zbyt mocnym tempem, co skutkowałoby gwałtownym spadkiem energii.
  • Jak zatem rozłożyć siły tak aby dobiec do mety? Polecamy zacząć spokojnie, a w drugiej części dystansu podkręcić tempo.
  • Pamiętaj o nawadnianiu! Podczas biegu będziesz się pocić i stracisz sporo wody, dlatego picie jest konieczne. Zachowaj przy tym zdrowy umiar, ponieważ woda w nadmiarze może spowodować kolkę, a to na pewno odbije się na twoim wyniku.
  • Po przekroczeniu linii mety pamiętaj o rozciąganiu. Stretching to wstęp do udanej regeneracji. Wycisz organizm, pozwól mięśniom na odpoczynek –odwdzięczą ci się za to podczas kolejnej aktywności.

Przygotuj się na to, że przez kilka dni po biegu może doskwierać ci ból mięśni. Dlatego właśnie tak ważne są przygotowania – przebiegnięcie 10 kilometrów bez regularnych treningów jest możliwe, jednak wszystkie dolegliwości możesz wyeliminować, trenując regularnie.

Bieg bez przygotowania
Wiele osób pyta: „Co w sytuacji, jeśli chcę wystartować w biegu na 10 kilometrów bez żadnego przygotowania? Czy to możliwe?”. Nie zalecamy takiego rozwiązania, ale owszem – jest to wykonalne. Jeśli uprawiasz na co dzień sporty, jesteś aktywny i lubisz taki tryb życia, bez problemu powinieneś pokonać 10 kilometrów. Jeśli natomiast w życiu codziennym unikasz ruchu – ten dystans to zdecydowanie za dużo.

Jeżeli chcesz wziąć udział 6. Biegu Charytatywnym Fundacji Tesco, nie musisz startować na dystansie 10 kilometrów. Jak co roku, oprócz Biegu Głównego, rozegrany zostanie Bieg Rodzinny (3,5 km), Bieg Na Szpilkach (100 m) oraz Biegi Dla Dzieci (50, 100, 200 i 300 metrów) . Pamiętaj, że najważniejsza jest dobra zabawa i cel całej imprezy – nowa karetka „N” i dofinansowanie Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie.