Na ratunek noworodkom – podczas zakupów pomożesz najmniejszym dzieciom z Małopolski!

2 Sierpnia, 2017
  Aktualności      VI edycja - 2017

Już 26 sierpnia na krakowskich Błoniach wystartuje 6. Bieg Charytatywny Fundacji Tesco. Karetka neonatologiczna „N” to cel charytatywny tegorocznego wydarzenia. Ale bieg to tylko jeden ze sposobów w jaki zbierane są środki na zakup ambulansu – 10 sierpnia w krakowskim sklepie Tesco przy ul. Kapelanka odbędzie się specjalna akcja charytatywna, również poświęcona temu celowi.

10 sierpnia krakowski sklep Tesco przy ulicy Kapelanka otwiera się „na nowo”, po przebudowie i modernizacji. W tym dniu Tesco Polska przekaże 20 proc. z każdych zakupów zrobionych w tym sklepie, za minimum 100 złotych, na rzecz zakupu karetki „N”.  W ramach wydarzenia odbędą się również pokazy pierwszej pomocy, prowadzone przez zespół neonatologiczny Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie.

- W czasie akcji  chcemy przybliżyć sposób funkcjonowania karetki neonatologicznej „N”, pokazać jak ważna jest jej pełna sprawność – 24 godziny na dobę, siedem dni w tygodniu. W wydarzeniu wezmą udział wykwalifikowani pracownicy szpitala, którzy opowiedzą o swojej pracy. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak trudna jest praca sanitariuszy i ratowników medycznych - dzięki osobistym rozmowom każdy będzie mógł  się dowiedzieć ciekawych szczegółów na temat ich pracy – mówi Natalia Adamska-Golińska, rzecznik prasowy szpitala.

W ramach akcji w godz. 15 -18  zaplanowano pokazy pierwszej pomocy najmłodszym dzieciom. Będzie można się dowiedzieć m.in. jak zachować w sytuacji chwilowego bezdechu, czy zadławienia się niemowlaka. Ponadto pracownicy Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie zaprezentują serce karetki neonatologicznej - zestaw transportowy, który zapewnia bezpieczne warunki wcześniakom i noworodkom, przewożonym ambulansem. Każdego miesiąca sprzęt ten pomaga ratować życie około 30 najmniejszym dzieciom z całej Małopolski. To niecodzienna okazja, aby poznać "od kuchni" pracę zespołu karetki "N".

- Akcja charytatywna, zorganizowana 10 sierpnia w sklepie Tesco przy ul. Kapelanka, to doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą dołożyć swoją cegiełkę by pomóc najmłodszym pacjentom szpitala i lubią biegać, ale najczęściej… na zakupy. Zachęcamy do udziału w tym wydarzeniu, aby przy okazji tak prozaicznej czynność, jak zakupy, zrobić coś dobrego dla dzieci – mówi Katarzyna Michalska Miszczyk, prezes Fundacji Tesco.