Każdy z nas może potrzebować pomocy... Biegnijmy na ratunek!

27 Lipca, 2017
  Aktualności      VI edycja - 2017

Tegoroczna, szósta już edycja biegu charytatywnego Fundacji Tesco, poświęcona jest zbieraniu środków na zakup nowej karetki „N” neonatologicznej dla noworodków z Małopolski. O tym, jak wyjątkowy to ambulans, dowiecie się z wywiadu z dr. Mateuszem Jagłą, neonatologiem i szefem Zespołu Transportowego Oddziału Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka USD w Krakowie.

Dlaczego szpital potrzebuje nowej karetki „N”?

Każdego roku ratujemy życie i zdrowie około 400 noworodkom, także tym najmniejszym, ważącym mniej niż 500 gram. 80 procent naszych pacjentów to wcześniaki lub dzieci urodzone o czasie, ale obciążone ciężkimi wadami rozwojowymi lub poważnymi infekcjami. Ci pacjenci, często w ciężkim stanie, są transportowani do naszego Oddziału Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka.

Warunkiem wyjazdu karetki po pacjenta jest techniczna sprawność samochodu, a z tym jest w ostatnim roku gorzej. Ambulans ma 8 lat, przejechał już blisko 500 tys. kilometrów. Coraz częściej występują awarie, coraz więcej czasu spędza w warsztacie zamiast jeździć na ratunek.

Karetka noworodkowa jest w gotowości całą dobę, 7 dni w tygodniu, przez cały rok. Co się dzieje gdy otrzymujecie informację, że w regionie urodziło się dziecko potrzebujące specjalistycznej pomocy?

Wyjeżdżamy najszybciej jak to możliwe. Kompletujemy zespół, czyli neonatologa, pielęgniarkę neonatologiczną oraz kierowcę-sanitariusza i wyruszamy. Do karetki pakujemy zestaw transportowy: inkubator, respirator, przenośne USG, leki. Leczenie pacjenta rozpoczynamy natychmiast po dotarciu na miejsce. W razie potrzeby podejmujemy resuscytacje.

Karetka „N” jest małym oddziałem intensywnej terapii noworodka. Możemy w niej wykonać wszystkie procedury ratujące życie. Ogranicza nas tylko miejsce i liczba personelu. Na pokładzie ambulansu jesteśmy w stanie przetoczyć krew, mamy również możliwość wykonania kilku testów z krwi, których wyniki mają wartość krytyczną. Ostatnio, neonatolog korzystając z przenośnego USG podczas transportu zdiagnozował wadę serca u noworodka w ciężkim stanie. Mały pacjent został zaintubowany i bezpiecznie dowieziony do naszego oddziału intensywnej terapii. Obecnie noworodek jest przygotowywany do operacji kardiochirurgicznej.

Konieczność transportu noworodka do innego szpitala to ogromny stres zwłaszcza dla rodziców maleństwa. Macie sposoby na to, aby ten strach oswoić?

Zawsze lekarz rozmawia z matką tłumacząc, gdzie dziecko jest zabierane oraz pod jakim numerem telefonu może uzyskać dalsze informacje o jego stanie zdrowia. Jeśli z mamą pacjenta nie ma kontaktu, bo np. jest krótko po cesarskim cięciu, takie informacje przekazywane są ojcu dziecka lub innej bliskiej osobie, która jest przez mamę upoważniona.

Nowa karetka neonatologiczna to wydatek rzędu 500-600 tys. złotych. Wytłumaczmy, dlaczego to tyle kosztuje.

To cena za w pełni wyposażony i specjalnie przystosowany do transportu noworodków samochód ratunkowy. W karetce jest mnóstwo instalacji, umożliwiających odtworzenie warunków panujących w oddziale intensywnej terapii: układ gazów sprężonych, układ ssania, zasilanie awaryjne, specjalna poduszka amortyzująca drgania, niezależna od kabiny kierowcy klimatyzacja, wentylacja,  nagrzewnice i przetwornice. Krytyczne układy są co najmniej w dwóch kopiach, jak w samolotach.

W karetce znajduje się również zestaw do ratowania osób dorosłych. Czy kiedykolwiek był potrzebny?

Tak, wielokrotnie. Nawet, jeśli na pokładzie mamy małego pacjenta którego stan jest stabilny, to mamy obowiązek zatrzymać się i udzielić pierwszej pomocy poszkodowanym na przykład w wypadku drogowym. I takie sytuacje się zdarzają. Pomagamy do czasu jak pojawią się inne zespoły ratownicze i jedziemy dalej.

Jednym słowem, wspierając zbiórkę na karetkę „N” dbamy nie tylko o noworodki, ale również o wszystkich uczestników ruchu drogowego.

Dokładnie tak. Każdy z nas może potrzebować pomocy. Zachęcamy więc wszystkich do udziału w 6. Biegu Charytatywnym Fundacji  Tesco. Biegnijmy na ratunek!