Karetka "N" - nasz wkład w historię ratownictwa w Polsce

21 Sierpnia, 2017
  Aktualności      VI edycja - 2017

Dziś trudno nam sobie wyobrazić, że ponad 100 lat temu lekarze do pacjentów jeździli konno. Na przestrzeni lat ratownictwo medyczne, jak i same ambulanse mocno ewoluowały. Konie ciągnące za sobą drewniane powozy zostały zastąpione przez konie mechaniczne, a wyposażenie karetek uzupełniane jest o specjalistyczne, nowoczesne urządzenia ratujące życie. W tym roku i my dopiszemy się do historii karetek, bo w ramach VI Biegu Charytatywnego Fundacji Tesco będziemy zbierać środki na zakup karetki neonatologicznej „N”, ratującej życie i zdrowie noworodków.

Ratownictwo w Polsce

Pogotowie ratunkowe w Polsce działa już od 126 lat. Pierwszy konny ambulans wyjechał do pacjenta w Krakowie, a pogotowie zostało tam zorganizowane na podobieństwo wiedeńskiego. Inicjatorami utworzenia tej instytucji byli członkowie Krakowskiego Ochotniczego Towarzystwa Ratunkowego. Kilka lat później, w Łodzi, pogotowie zapoczątkowało swoją działalność dzięki finansowemu wsparciu fabrykantów, którzy fundowali także m.in. szpitale czy szkoły. Nawet w czasie I i II wojny światowej ratownicy, mimo bardzo ciężkich warunków, nie przerwali swojej działalności.

Na przestrzeni lat zmieniała się skala działalności ratowników, którzy dysponowali również coraz nowocześniejszym sprzętem. W okresie międzywojennym po raz pierwszy w ratownictwie zostały wykorzystane samoloty, natomiast w 1955 roku powołano do działania na rzecz służby zdrowia lotnictwo sanitarne. Dziś ratownicy w Polsce dysponują blisko 1 500 pojazdami, których wyposażenie oraz zespół uzależnione są od funkcji, jaką pełnią w systemie.

Karetki do zadań specjalnych

Przykładowo, karetki typu S – specjalistyczne, dostosowane są do niesienia pomocy w najcięższych, zagrażających życiu pacjentów przypadkach oraz w sytuacjach, kiedy niezbędny jest stały nadzór lekarski w czasie transportu pacjentów. W skład zespołu takiego ambulansu zawsze wchodzi lekarz, a pojazd wyposażony jest m.in. w respirator oraz defibrylator, a także aparaturę diagnostyczną. Karetka neonatologiczna „N” to specjalna karetka wyposażona w zestaw transportowy, tzn. inkubator, respirator, przenośne USG czy leki. Zespół ratunkowy złożony z neonatologa, pielęgniarki neonatologicznej oraz kierowcy-sanitariusza rozpoczyna leczenie pacjenta natychmiast po dotarciu na miejsce. Dzięki takiej karetce lekarze wielokrotnie ratują zdrowie i życie najmłodszych pacjentów. I właśnie o zakup takiej karetki dla Szpitala w Krakowie-Prokocimiu będziemy walczyć w ramach tegorocznego, szóstego już Biegu Charytatywnego Fundacji Tesco.

Pomoc dla najmłodszych maluchów

Każdego roku ratujemy życie i zdrowie około 400 noworodkom, także tym najmniejszym, ważącym mniej niż 500 gram. 80% naszych pacjentów to wcześniaki lub dzieci urodzone o czasie, ale obciążone ciężkimi wadami rozwojowymi lub poważnymi infekcjami. Karetka „N” naszego szpitala musi być  w gotowości całą dobę, 7 dni w tygodniu, przez cały rok – mówi dr Mateusz Jagła, neonatolog, szef Zespołu Transportowego Oddziału Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka USD w Krakowie.– Transportujemy miesięcznie około 30 najciężej chorych, maleńkich pacjentów z południa Polski. Warunkiem wyjazdu karetki po pacjenta jest techniczna sprawność samochodu, a z tym jest w ostatnim roku gorzej. Ambulans ma 8 lat, przejechał już blisko 500 tys. kilometrów. Coraz częściej występują awarie, coraz więcej czasu spędza w warsztacie zamiast jeździć na ratunek. – wyjaśnia dr Mateusz Jagła.
To właśnie dlatego zakup nowej karetki jest tak bardzo istotny. Dołączycie do naszej szczytnej inicjatywy i pobiegniecie z nami 26 sierpnia? :)