Kolorowa karetka już namalowana! Wyjaśniamy dlaczego warto pobiec w 6. Biegu Charytatywnym naszej Fundacji

9 Czerwca, 2017
  Aktualności      VI edycja - 2017

W piątek 9 czerwca w krakowskim Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym odbyły się wyjątkowe warsztaty kreatywne, podczas których dzieci stworzyły wzór grafiki 6. Biegu Charytatywnego Fundacji Tesco. Dzieło stworzone przez małych pacjentów będzie znakiem rozpoznawczym biegu, przypominającym o  jego szlachetnym celu. Jest nim zakup karetki „N” neonatologicznej.

Kilka litrów farby, olbrzymi wzornik karetki i grupa kilkunastu uśmiechniętych małych pacjentów szpitala – tak wyglądały w tym roku warsztaty kreatywne przeprowadzone przez Fundację Tesco. Cel tego spotkania został osiągnięty! Dzięki zaangażowaniu dzieci powstała grafika 6. Biegu Charytatywnego Fundacji Tesco. Grafika nawiązuje do celu charytatywnego, który zjednoczy tegorocznych biegaczy 26 sierpnia na krakowskich Błoniach – jest nim karetka „N” neonatologiczna, która zakupiona przy wsparciu darczyńców i uczestników 6. Biegu będzie ratowała życie i zdrowie najmłodszych dzieci z całej Małopolski.

- Karetka „N” naszego szpitala musi być  w gotowości całą dobę, 7 dni w tygodniu, przez cały rok – mówi dr Mateusz Jagła, neonatolog, szef Zespołu Transportowego Oddziału Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka USD w Krakowie.  Transportujemy miesięcznie około 30 najciężej chorych, maleńkich pacjentów z południa Polski. Warunkiem realizacji transportów jest techniczna sprawność samochodu, a z tym jest w ostatnim roku gorzej. Niestety, zakup nowej karetki z wyposażeniem przekracza możliwości finansowe szpitala, stąd cieszy nas inicjatywa biegu Fundacji Tesco, dzięki której pozyskamy nowy samochód.

Wizerunek karetki, stworzony na warsztatach przez dzieci, już niebawem znajdzie się na wszystkich materiałach biegowych i będzie wspaniałym motywem bezpośrednio odwołującym się do tego, dlaczego warto pobiec  w 6. Biegu Charytatywnym  Fundacji Tesco.

Zapraszamy wszystkich, którym leży na sercu zdrowie i życie maluszków z Małopolski, aby przyłączali się do naszego biegu. Pragniemy, aby 26-go sierpnia na krakowskich Błoniach było z nami jak najwięcej biegaczy, którzy swoją obecnością zamanifestują poparcie do naszej inicjatywy i pomogą nam w zakupie karteki - mówi Katarzyna Michalska-Miszczyk, prezes Fundacji Tesco.