Rusza głosowanie w programie „Decydujesz, pomagamy”!

8 Marca, 2017
  Aktualności

Do 4 kwietnia klienci sklepów Tesco będą decydować jaka inicjatywa prospołeczna powinna otrzymać dofinansowanie w programie „Decydujesz, pomagamy”. Do finału dostało się aż 410 organizacji, które otrzymają łącznie 750 000 zł.

Od 8 marca do 4 kwietnia potrwa głosowanie na najlepsze projekty nadesłane do programu „Decydujesz, pomagamy”. Spośród prawie siedmiuset zgłoszeń z całej Polski jurorzy wyłonili 410 finalistów, którzy powalczą o 145 grantów. W programie biorą udział organizacje pozarządowe, spółdzielnie socjalne oraz grupy nieformalne, które do 5 lutego, za pomocą internetowego formularza, przedstawiły swój pomysł na wspieranie lokalnych społeczności i zmianę najbliższego otoczenia.

Podczas pierwszej edycji „Decydujesz, pomagamy” w całej Polsce oddano ponad 5,5 miliona głosów. To nam pokazało jak bardzo potrzebny i wartościowy dla lokalnych mieszkańców jest ten program. Z pełnym zaufaniem powierzamy ostateczną decyzję mieszkańcom, bo to oni wiedzą, jakie działania będą najbardziej efektywne i przyniosą dla nich wymierne rezultaty. Z niecierpliwością czekamy na projekty, które zostaną wcielone w życie w wyniki drugiej edycji programu  – mówi Daria Kulińska Przedstawicielka Rady Fundacji Tesco Dzieciom.

Na potrzeby programu mapa Polski została podzielona na 145 mikroregionów. W każdym z nich Komisja Grantowa wybrała 2 lub 3 najlepsze pomysły. Teraz mieszkańcy danego regionu wyłonią zwycięzców wśród autorów projektów, które dotyczą edukacji, promocji zdrowego stylu życia, rewitalizacji przestrzeni miejskich, aktywizacji osób starszych i wielu innych.

Każdy może wziąć los w swoje ręce i oddać głos na inicjatywę, która jego zdaniem najlepiej wesprze lokalne społeczności. Zasady głosowania są bardzo proste - zobacz filmik i wybierz najlepszy projekt!  W każdym sklepie Tesco klienci sieci za każde dokonane zakupy otrzymają specjalny żeton, który będą mogli wrzucić do urny konkursowej z trzema przegrodami.  W ten sposób oddadzą głos na projekt, który ich zdaniem jest najlepszy i to właśnie on powinien otrzymać dofinansowanie na realizację. Zwycięży ten pomysł, który otrzyma najwięcej głosów. Już w trakcie głosowania na stronie internetowej programu będzie można obserwować, jak radzą sobie finaliści w poszczególnych regionach. Finałowe wyniki i lista zwycięzców programu zostanie opublikowana w po 17 kwietnia 2017  na stronie: www.tesco.pl/pomagamy.

Szczegółowe informacje o programie „Decydujesz, pomagamy” można znaleźć na stronie internetowej: www.tesco.pl/pomagamy.

Zobacz jak głosować!