Zobacz efekty I edycji programu "Decydujesz, pomagamy"

20 Stycznia, 2017

Pierwsza edycja programu „Decydujesz, pomagamy” przerosła nasze najśmielsze oczekiwania. Nie tylko ze względu na aktywizację mieszkańców i lokalnych społeczności, czego dowodem jest ponad 1000 zgłoszonych do programu projektów i aż 5,5 miliona głosów oddanych przez klientów Tesco. Jesteśmy pod wrażeniem samych rezultatów, czyli 160 zrealizowanych projektów: różnorodnych, ciekawych, innowacyjnych, które zmieniły na lepsze swoje otoczenie i wspierały mieszkańców w realizacji ich pasji.

Zapraszamy do zapoznania się z wybranymi realizacjami projektów I edycji programu:

STOWARZYSZENIE NOWOCZESNY CHORZÓW „WYOSTRZYĆ ŚWIADOMOŚĆ OSÓB ZDROWYCH NA AUTYZM"

W ramach projektu organizacja stworzyła spot edukacyjny na temat autyzmu oraz przygotowała profesjonalne zestawy materiałów dla ośrodków specjalnych. Kluczowym celem inicjatywy było uświadomienie lokalnemu społeczeństwu, czym jest autyzm, oraz pokazanie codziennej pracy rodziców i opiekunów osób dotkniętych autyzmem.

TOWARZYSTWO PRZYJACIÓŁ STARACHOWIC „ZEGARY KOŁO PIĄTEJ BRAMY"

Towarzystwo Przyjaciół Starachowic zrealizowało projekt montażu nowoczesnego zegara w miejsce starych, niedziałających od lat zegarów. Wyświetlacz, widoczny z odległości 180 metrów, dzięki zamontowanemu GPS-owi i czujnikowi, wskazuje zawsze aktualną godzinę, datę oraz temperaturę. Dwa zegary na rogu budynku koło Piątej Bramy przez wiele lat towarzyszyły mieszkańcom. Dziś zegar ponownie wyznacza rytm życia miasta.

FUNDACJA PSYCHOEDUKACYJNA ASPIRACJE „CUMA - CIAŁO, UMYSŁ, MOC, AKTYWNOŚĆ"

W ramach projektu CUMA, dzięki wykorzystaniu aktywnej edukacji i animacji społecznej, lokalni mieszkańcy poznali zasady zdrowego stylu życia. Nauczyli się, jak  prawidłowo oddychać oraz dbać o sprawność fizyczną na warsztatach jogi, uczestniczyli w warsztatach zielarskich i lekcjach wizażu. Dowiedzieli się, jak być pewnymi siebie i radzić sobie ze stresem w pracy i szkole. Otrzymali możliwość wymiany doświadczeń, wzmocnili poczucie wspólnoty, jednocześnie dbając o samorozwój i angażując się w nowe pasje.