Ruszyła II edycja Programu "Decydujesz, pomagamy"

2 Stycznia, 2017
  Aktualności

Masz pomysł, jak zmienić świat wokół Ciebie? Weź udział w programie „Decydujesz, pomagamy", w którym wraz z Tesco wesprzemy inicjatywy na rzecz lokalnych społeczności i przyznamy granty aż 150 organizacjom z całego kraju na łączną sumę 750 000 zł.

Program „Decydujesz, pomagamy” wspiera lokalne organizacje oraz mieszkańców, którzy chcą zmienić na lepsze swoje najbliższe otoczenie i zrobić coś dobrego dla lokalnej społeczności. By mieć pewność, że program adresuje lokalne potrzeby, Polska została podzielona na  145 mikroregionów - w każdym z nich najlepsza lokalna inicjatywa zdobędzie grant w wysokości 5000 zł.

Udział w programie mogą wziąć zarówno lokalne organizacje pozarządowe, jak i spółdzielnie socjalne oraz grupy nieformalne.

- Z założenia program „Decydujesz, pomagamy” jest otwarty na wszystkich społeczników, którzy chcą zrobić coś dobrego dla lokalnej społeczności. Udział w nim mogą wziąć nie tylko lokalne organizacje pozarządowe, ale również grupy nieformalne i spółdzielnie socjalne –– mówi Katarzyna Michalska-Miszczyk, Prezes Fundacji Tesco Dzieciom. - Również kryteria programu są bardzo szerokie i pozwalają na zgłoszenie różnorodnych projektów: edukacyjnych, wspierających zdrowe odżywianie, rewitalizację przestrzeni miejskiej, pikniki integracyjne, wydarzenia kulturalne, a nawet siłownie na świeżym powietrzu. Najważniejsze, aby projekt odpowiadał na potrzeby lokalnej społeczności.

Pierwsza edycja programu „Decydujesz, pomagamy” odbyła się w 2016 r. Dzięki przekazanym grantom zrealizowano aż 160 lokalnych inicjatyw wspierających promocję zdrowego stylu życia, edukację, rozwój kompetencji, ochronę środowiska, rewitalizację miejsca zamieszkania i in. W ramach programu powstawały m.in. lokalne siłownie na świeżym powietrzu, ogrody terapeutyczne, organizowano warsztaty żywieniowe, pikniki integracyjne, warsztaty teatralne, muzyczne, plastyczne, a nawet letnie kina plenerowe.

Aby zgłosić projekt, wystarczy wejść na stronę www.tesco.pl/pomagamy i uzupełnić formularz, krótko opisując planowane przedsięwzięcie. Wnioski można składać do 5 lutego 2017 roku. O tym, który projekt ostatecznie otrzyma dofinansowanie, zadecydują klienci Tesco w otwartym głosowaniu, które rozpocznie się w marcu 2017 r.