Pięć porad na piąty Bieg

1 Września, 2016
  Aktualności      V edycja - 2016

Już wkrótce – 10 września wystartuje V Bieg Charytatywny Fundacji Tesco Dzieciom. Po raz kolejny pobiegniemy, aby pomóc małym pacjentom szpitala. Aby móc lepiej przygotować się do tego wielkiego dnia – mamy dla Was pięć praktycznych porad, co zrobić, aby wszystko poszło świetnie.

Poczytaj o biegu
Mało kto lubi czytać regulamin biegu… Ale taka lektura na pewno przyda się każdemu uczestnikowi. To w regulaminie można znaleźć dokładne informacje o zapisach, opłatach, programie, dystansach, klasyfikacjach, czy trasach biegów. Warto więc sięgnąć po regulamin, aby móc odpowiednio zaplanować swój udział w wydarzeniu i odpowiednio się do niego przygotować. Można również poświęcić chwilę i poczytać artykuły ze strony biegowej oraz gazetkę „Na start” – znając cel, dla którego biegniemy 10 września, z pewnością łatwiej będzie dobiec na metę!

Przygotuj sobie strój
Kilka dni przed biegiem sprawdź prognozę pogody i w odniesieniu do niej przygotuj sobie strój. Ubrania i obuwie dobierz tak, aby były sprawdzone i przetestowane wcześniej – muszą być wygodne i niezawodne. O koszulkę nie musisz się martwić - znajdziesz ją w pakiecie startowym!  Pamiętaj, że po biegu może być Ci zimno. Dlatego warto wziąć ze sobą ciepłe okrycie, które na czas biegu możesz zostawić w depozycie. Nie zapominaj o takich szczegółach jak zegarek, a jeżeli lubisz biegać „z muzyką w uszach”  zadbaj o odpowiednią playlistę i doładuj baterie w swoim odtwarzaczu .

Dobry początek
Wyśpij się i w żadnym wypadku nie „przetrenuj” na kilka dni przed startem. Jeżeli masz taką możliwość – na dwa, trzy dni wcześniej przebiegnij trasę, z którą zamierzasz się zmagać 10 września. Śniadanie zjedz do godziny 8. Najlepszy zestaw to pszenna kajzerka z masłem i dżemem lub miodem. To śniadanie – klasyk, którego zaletami  jest obecność węglowodanów prostych oraz łatwo i szybko przyswajalna energia. Przygotowując śniadanie zadbaj o jakość produktów.

Bądź przed czasem
Przyjedź na tyle wcześniej do biura zawodów, aby mieć czas na odebranie pakietu startowego, przygotowanie się do startu (trzeba sobie dać chwilkę na przypięcie numeru startowego i czipa) i pozostawienie rzeczy osobistych w depozycie. Jeżeli biegniesz w biegu na 10 km – pamiętaj, że musisz mieć czas na dotarcie na linię startu usytuowaną na bulwarach Wisły. Ustaw się na starcie na chwilę przed czasem. Pamiętaj o zasadzie, że z przodu stają ci, którzy liczą na zwycięstwo (oczywiście swoje szanse oceniają na podstawie poprzednich wyników i kondycji w dniu biegu). Jeżeli planujesz udział w biegu rodzinnym w „grupie” - z dziećmi lub osobami starszymi, nie warto stawać na czołówce – dla bezpieczeństwa ustawcie się przy końcu.

Ciesz się atmosferą, pamiętaj o celu!
Udział w biegu to wyjątkowa okazja do zawierania nowych znajomości i przyjaźni. To biegacze budują atmosferę wydarzenia – dlatego pamiętaj o zasadach biegowego savoir vivre i fair play. Czerp radość z udziału w biegu – pamiętaj przy tym, że Twój wysiłek przelicza się na realną pomoc dla małych pacjentów Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego.