Wspólnie zdecydowaliśmy do kogo mają trafić granty w programie „Decydujesz, pomagamy”

14 Czerwca, 2016
  Aktualności

7 czerwca zakończyło się głosowanie na lokalne inicjatywy prospołeczne w programie „Decydujesz, pomagamy”. W całym kraju aż  160 organizacji pozarządowych oraz grup nieformalnych wywalczyło w głosowaniu granty o wysokości po 5000 zł każdy, a klienci oddali na nie ponad 5,5 milionów głosów.

Od 11 maja do 7 czerwca trwało głosowanie na najlepsze projekty nadesłane do programu „Decydujesz, pomagamy”. Spośród ponad 1000  zgłoszeń z całej Polski Jurorzy wyłonili 420 finalistów, którzy powalczyli o 146 grantów. Ponadto Komisja Grantowa przyznała specjalne nagrody jurorskie.
W programie brały udział organizacje pozarządowe, stowarzyszenia bądź indywidualne grupy, które przedstawiły swój pomysł, jak chcą zmienić najbliższe otoczenie. W sumie do rąk organizacji trafi 800 000 zł.

Zakres zgłoszonych projektów był bardzo szeroki, największą popularnością cieszyły się działania edukacyjne, rozwój kompetencji i edukacja oraz działania z zakresu ochrony zdrowia i promowania zdrowego stylu życia.

Fundacja Tesco Dzieciom od wielu lat realizuje szereg projektów społecznych, ale program „Decydujesz, pomagamy” zajmuje szczególne miejsce pośród nich – przede wszystkim ze względu na wspieranie oddolnych inicjatyw na rzecz najbliższego otoczenia, zaproponowanych przez lokalną społeczność. Organizacje, które zgłosiły się do programu, wykazały niezwykłą kreatywność i mobilizację. Ich projekty pokazały, jak dokładnie znają one potrzeby swojego otoczenia – żaden zewnętrzny podmiot nie byłby w stanie pomóc „w punkt” tak, jak zrobiły to lokalne pomysły – mówi Katarzyna Michalska-Miszczyk, Prezes Fundacji Tesco Dzieciom.

Listę wszystkich laureatów programu można zobaczyć na stronie internetowej programu www.tesco.pl/pomagamy