Już od dziś możecie wybierać zwycięzców w programie „Decydujesz, pomagamy”

11 Maja, 2016
  Aktualności

Do 7 czerwca klienci sklepów Tesco będą decydować, jakie inicjatywy prospołeczne powinny otrzymać dofinansowanie w programie „Decydujesz, pomagamy”. Do finału dostało się 420 organizacji, które w sumie otrzymają 800 000 zł.

Od 11 maja do 7 czerwca potrwa głosowanie na najlepsze projekty nadesłane do programu „Decydujesz, pomagamy”. Spośród 1075 zgłoszeń z całej Polski Jurorzy wyłonili 420 finalistów, którzy powalczą o 146 grantów. Ponadto Komisja Grantowa przyzna specjalne nagrody jurorskie. W programie biorą udział organizacje pozarządowe, stowarzyszenia bądź indywidualne grupy, które do 10 kwietnia za pomocą internetowego formularza przedstawiły swój pomysł, jak chcą wspierać lokalne społeczności i zmienić najbliższe otoczenie.

Zgodnie z hasłem programu „Decydujesz, pomagamy” – szczęśliwe historie nie piszą się same – zdecydowaliśmy, aby to mieszkańcy danego regionu, nasi klienci, wybrali, kto zostanie zwycięzcą i otrzyma grant. To właśnie oni są najlepszymi jurorami, ponieważ znają potrzeby najbliższego otoczenia i wiedzą, jakie pomysły powinny być zrealizowane w ich miejscowości. Dlatego też zachęcamy wszystkich do głosowania i trzymamy kciuki za projekty biorące udział w programie – mówi Adam Manikowski, Dyrektor Zarządzający Tesco Polska.

Na potrzeby programu mapa Polski została podzielona na 146 obszarów. W każdym z nich Komisja Grantowa wybrała 2 lub 3 najlepsze pomysły. Teraz mieszkańcy danego regionu wyłonią zwycięzców wśród autorów projektów, które dotyczą edukacji, promocji zdrowego stylu życia, renowacji przestrzeni miejskich, aktywizacji osób starszych i wielu innych. O tym, które z nich zwyciężą i otrzymają granty w wysokości 5000 złotych każdy, zdecydują klienci sklepów Tesco.

Zasady głosowania są bardzo proste. W każdym sklepie Tesco klienci sieci za każde dokonane zakupy otrzymają specjalny żeton, który będą mogli wrzucić do konkursowej urny z trzema przegrodami.  W ten sposób oddadzą głos na projekt, który ich zdaniem jest najlepszy i to właśnie on powinien otrzymać dofinansowanie na jego realizację. Zwycięży ten pomysł, który otrzyma najwięcej głosów.

Zapraszamy do głosowania: www.tesco.pl/pomagamy

Do programu „Decydujesz, pomagamy” nadesłano ciekawe i różnorodne projekty, dlatego też wybór finalistów nie był prosty. Uczestnicy nieraz zaskoczyli nas swoimi oryginalnymi pomysłami oraz bardzo dobrą znajomością potrzeb lokalnych społeczności. Jesteśmy przekonani, że ich działania będą miały realny wpływ na zmianę najbliższego otoczenia na lepsze – mówi Katarzyna Michalska-Miszczyk, Prezes Fundacji.