Nasza Fundacja kolejny raz pomogła małym Pacjentom

26 Kwietnia, 2016
  Aktualności      IV edycja - 2015

We wtorek, 26 kwietnia odbyło się uroczyste spotkanie przedstawicieli naszej Fundacji, firmy Tesco oraz Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie, poświęcone prezentacji zakupionego sprzętu medycznego i pomieszczeń wyremontowanych dzięki hojności uczestników, wolontariuszy i darczyńców IV Biegu Charytatywnego Fundacji Tesco Dzieciom.

Fundacja Tesco Dzieciom od lat współpracuje z Uniwersyteckim Szpitalem Dziecięcym w Krakowie i każdego roku przekazuje szpitalowi dochód z organizowanych  biegów charytatywnych - środki zebrane podczas ubiegłorocznego biegu - ponad 142 tys. złotych - zostały przeznaczone na remont oraz doposażenie w sprzęt medyczny i ratunkowy Szpitalnego Oddziału Ratunkowego.

Wyposażenie i wygląd Szpitalnego Oddziału Ratunkowego ma ogromne znaczenie dla ratowania zdrowia i życia naszych pacjentów – mówił dr hab. Maciej Kowalczyk, dyrektor Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie. Jesteśmy wdzięczni Fundacji Tesco Dzieciom za nieustający wkład w rozwój infrastruktury naszego szpitala.

Przekazane środki pozwoliły szpitalowi na zakup m.in. specjalistycznej wanny do pielęgnacji ciężko poparzonych dzieci, pulsoksymetrów, aparatu EKG, termometrów, wózków inwalidzkich oraz wyposażenie sal pacjentów, kącika zabaw dla dzieci oraz  pomieszczenia do karmienia i przewijania najmłodszych dzieci. Od kwietnia  odnowione pomieszczenia i zakupiony sprzęt służą małym pacjentom.

Każdy z nas - na swoim osiedlu, w swojej miejscowości - chce być postrzegany jako dobry sąsiad. Podobnie jest w naszej firmie. Dla nas bycie dobrym sąsiadem to dobre relacje z naszym otoczeniem i poczucie społecznej odpowiedzialności - podsumował Wojciech Wieroński, przedstawiciel kadry Zarządzającej Tesco w Europie Środkowej. Pomoc dla oddziału ratunkowego jest kontynuacją naszych wcześniejszych działań poprawiających warunki leczenia najmłodszych. Przekazanie tego niezwykle potrzebnego sprzętu to wielki sukces – nie tylko naszej Fundacji, ale przede wszystkim  uczestników, wolontariuszy i darczyńców IV Biegu Charytatywnego.

Nasze działania wsparła również firma TM Toys, która przekazała małym pacjenotom szpitala zabawki-pluszaki, za co serdecznie dziękujemy.

Przekazana przez Fundację Tesco Dzieciom w ciągu ostatnich czterech lat pomoc finansowa w wysokości ponad 460 tys. złotych przeznaczona została m.in. na remont i wyposażenie świetlic oraz zakup sprzętu medycznego dla Kliniki Onkologii i Hematologii oraz Kliniki Neurologii, remont sali gimnastycznej i zakup sprzętu rehabilitacyjnego dla Zakładu Fizjoterapii, zakup sprzętu medycznego dla Oddziału Oparzeń i Neurochirurgii oraz Szpitalnego Oddziału Ratunkowego, oraz remont i wyposażenie punktów do karmienia i przewijania małych dzieci.