STOP marnowaniu żywności!

10 Listopada, 2015

Łukasz Kolber, koordynator projektu "STOP marnowaniu żywności!", Fundacja Godne Życie

W październiku spotkaliśmy się na warsztatach edukacyjnych, podczas których poruszaliśmy tematy dotyczące zasad oszczędnego gotowania, wykorzystywania produktów, które leżą już w lodówce od jakiegoś czasu i można je jeszcze przetworzyć. Podczas warsztatów zorganizowaliśmy zajęcia dotyczące prawidłowego odżywiania się.

Dzieci nauczyły się, że produkty, które zostały nam z procesu gotowania innych potraw można wykorzystać do innych dań, nabyły również wiedzy dotyczącej porcjowania zakupionych produktów, tak aby w pełni je wykorzystać i nie wyrzucać jedzenia. Rozmawialiśmy również o zasadzie „oszczędnie nie znaczy biednie”.

Nasi Podopieczni dowiedzieli się jak prawidłowo się odżywiać, w jakich godzinach najlepiej spożywać posiłki, ile ich powinno być oraz o potrzebie nawodnienia organizmu.

W październiku spotkaliśmy się również na warsztatach kulinarnych. Uczymy na nich nie tylko tego jak gotować, ale wcześniej układamy jadłospis, robimy listę zakupów, sprawdzamy lodówkę i szafy czy możemy wykorzystać produkty, które mamy. Na zajęciach przygotowaliśmy: spaghetti, zapiekanka cebulowo-boczkowa, żur z naturalnym zakwasem przygotowanym wcześniej przez naszych wychowanków, drążone i zapiekane bułki z farszem mięsnym, ryż z sosem na wieprzowinie.

Ale o tym czy zajęcia podobają się dzieciom najlepiej świadczą wypowiedzi naszych Podopiecznych:

• Bardzo mi smakował ugotowany ryż z sosem, bo Adam dodał dużo pieczarek które lubię i nie wiedziałem, że można dodać cynamonu - Martin
  • Bardzo lubię nasze zajęcia. Pani uczy nas, że z małej ilości produktów można przygotować dużo jedzenia - Wiktoria