142 129,84 zł dla Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie!

16 Września, 2015
  Aktualności      Bieg Charytatywny      IV edycja - 2015

Biegi Charytatywne organizowane przez Fundację Tesco Dzieciom to wydarzenia niezwykłe – łączą amatorów i profesjonalistów, dzieci i dorosłych. W dniu biegu najważniejszy jest nie wynik, a pomoc dzieciom – małym pacjentom Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie. IV Bieg Charytatywny przechodzi właśnie do historii jako wydarzenie podczas którego pobiliśmy wszystkie możliwe rekordy – pobiegło z nami 1500 osób i zebraliśmy 142 129,84 zł!

Pobiegliśmy, aby… pomóc dzieciom
– Z roku na rok Bieg Charytatywny staje się coraz większym wydarzeniem i corocznie udaje się nam pozyskać więcej środków na rzecz małych pacjentów Szpitala Dziecięcego w Krakowie – powiedziała Katarzyna Michalska–Miszczyk, prezes Zarządu Fundacji Tesco Dzieciom. Łącznie, podczas ostatnich czterech edycji Biegów Charytatywnych Fundacji Tesco Dzieciom, udało się zebrać ponad 400 tys. zł!

1500 pakietów startowych
Kiedy przygotowywaliśmy IV Bieg Charytatywny założyliśmy udział w wydarzeniu 1500 biegaczy. Wydawało nam się to bardzo dużą liczbą – w zeszłym roku razem z nami pobiegło ponad 1000 osób. Jednak zainteresowanie wydarzeniem przerosło nasze najśmielsze oczekiwania – Biuro Zawodów przeżywało istne oblężenie, a miłośnicy biegania tworzyli „komitety kolejkowe”, aby zapisać się na bieg rodzinny.

Biegi x 3
Tak jak w poprzednich latach dla biegaczy przygotowaliśmy trzy trasy: 3,5 km wokół Błoń, 10 km ze startem w okolicy Galerii Kazimierz i metą na Błoniach, oraz 100 m na szpilkach. Ten ostatni jak zwykle wzbudził najwięcej emocji, a zgromadzeni na Błoniach panowie nie mogli wyjść z podziwu jak na 7 cm szpilkach można pokonać 100 m w 18 sekund.
W tym roku postanowiliśmy również wyjść naprzeciw oczekiwaniom biegaczy i poprowadzić trasę biegu na 10 km trochę inaczej – Bulwarami Wiślanymi. W ten sposób można było podziwiać podczas biegu piękno Krakowa.
Ale aby tradycji stało się zadość, przygotowaliśmy również biegi dla dzieci na krótkich dystansach. Dzieci pokonywały swoje dystanse jak burze, ale chyba i tak największe emocje biegi wzbudzały u.. rodziców, którzy mocno trzymali kciuki za swoje pociechy i głośno im kibicowali.

Walka o puchar Prezesa Tesco
W tym roku kontynuowaliśmy tradycję organizacji Charytatywnego Turnieju Piłki Nożnej o Puchar Prezesa Tesco. Do rywalizacji stanęło 7 drużyn: Mlekpol, Nestle, Nivea, dwie drużyny Tesco oraz debiutujące w Turnieju drużyny: Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego oraz firmy Cedrob. Walka była zacięta, ale wynik nie zaskoczył – po raz drugi za puchar sięgnęła drużyna firmy Mlekpol! Na podium stanęły również drużyny Nestle i Nivea.

Atrakcje, atrakcje i jeszcze raz atrakcje!
Bieg Charytatywny na stałe wpisał się w kalendarz imprez biegowych Krakowa. To co wzbudza duże zainteresowanie to nie tylko same biegi, ale także nasze niezwykłe miasteczko biegowe, które jest pełne atrakcji dla małych i dużych.
W tym roku biegacze mogli skosztować produktów firm: Nestle, Tarczyński, Amplus, SmakMak, Unilever oraz FoodCare, do jedzenia zdrowych produktów zachęcał kącik Zdrowego Apetytu, a na pyszności z grilla zaprosiła firma Gastronom.
Można było poskakać na dmuchańcach, wziąć udział w zawodach lekkoatletycznych zorganizowanych przez firmę Nestle, w zawodach zorganizowanych przez Akademię Młodego Sportowca Magic Sport, zjeść pyszną watę cukrową i popcorn przygotowany przez firmę JobMan, pomalować twarz w kąciku Colgate-Palmolive, rysować i malować razem z animatorami z Kangurowego Przedszkola, a pokazy policyjne zapewnili funkcjonariusz z Ogniwa Profilaktyki.
Ci trochę starsi mogli skorzystać z porad dietetyka w namiocie Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego, dzięki ekspertom Dove zbadać włosy i skórę, zrobić sobie zdjęcie w foto-budce Żywca-Zdrój, nauczyć podstaw pierwszej pomocy od ekspertów Nestle Nutricion, zarejestrować jako dawca szpiku kostnego w bazie DKMS, zbadać wzrok w namiocie salonu optycznego Mozart, mierzyć się i zważyć w namiocie Fitness Platinium, zrelaksować w kąciku Rexony.

Rekordowy Bieg!
142 129,84 zł dla małych pacjentów Szpitala w Krakowie-Prokocimiu – to wynik IV Biegu Charytatywnego. To kwota na którą składają się nie tylko opłaty startowe, ale także wsparcie od darczyńców.
Nasz Bieg był możliwy dzięki wsparciu i zaangażowaniu wielu osób, firm i instytucji. Dziękujemy każdemu kto pomógł nam w organizacji wydarzenia – przedstawicielom firm współpracującym z Tesco, wolontariuszom, instytucjom!