Nowa sala rehabilitacyjna zachwyciła małych pacjentów i lekarzy

20 Lutego, 2015
  Aktualności      Bieg Charytatywny      III edycja - 2014

Podczas III Biegu Charytatywnego zebraliśmy ponad 120 tys. zł, które zostały przekazane na remont i wyposażenie sali rehabilitacyjnej Zakładu Fizjoterapii Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie. Każda złotówka została naprawdę dobrze wykorzystana.

Sala rehabilitacyjna w Szpitalu w Krakowie-Prokocimiu od dawna potrzebowała gruntownego remontu. Odnowienia wymagały nie tylko podłoga i ściany, ale także sprzęt rehabilitacyjny. Wreszcie, po kilku miesiącach pracy, sala jest gotowa. W uroczystym otwarciu uczestniczył Czesław Grzesiak, Wiceprezes Zarządu Tesco Polska oraz Zarząd Fundacji Tesco Dzieciom.

Poza remontem sali rehabilitacyjnej, pieniądze zostały wykorzystane również na zakup niezbędnego wyposażenia Zakładu. Całkowita kwota wsparcia to ponad 120 tys. zł, zebranych podczas III Biegu Charytatywnego Fundacji.

Z sali rehabilitacyjnej Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego korzysta ponad 180 dzieci dziennie – rocznie to kilkanaście tysięcy osób. Każdego dnia 40 fizjoterapeutów walczy o ich zdrowie i prawidłowy rozwój. Jednak aby te działania przynosiły jak najlepsze rezultaty, potrzebni są nie tylko wykwalifikowani specjaliści, ale także sprzyjające warunki – specjalistyczny sprzęt i przyjazne, kolorowe otoczenie.

Lekarze zgodnie przyznają, że teraz dzieci chętniej wykonują wszystkie ćwiczenia, a wchodząc po raz pierwszy do nowej sali wszyscy mali pacjenci otwierają szeroko oczy i mówią: „Wow”!
Zebrane pieniądze zostały wykorzystane na:

• gruntowny remont sali rehabilitacyjnej: odnowienie podłogi, ścian, drabinek, zakup mebli,
  • zakup niezbędnego sprzętu rehabilitacyjnego, m.in.: materacy, rowerków, piłek, stołów do rehabilitacji,
  • remont i zakup mebli do szatni dla pacjentów Zakładu Fizjoterapii,
  • wyposażenie Zakładu Fizjoterapii w niezbędny sprzęt, m.in. w: lampę do naświetleń, laser biostymulacyjny, urządzenia do masażu wirowego.

Nasza Fundacja już po raz trzeci przekazała dochód z Biegu Charytatywnego na rzecz Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie. Kwota wsparcia z dwóch poprzednich edycji Biegu Charytatywnego została przeznaczona na remonty i wyposażenie świetlic w Klinice Onkologii i Hematologii oraz Klinice Neurologii Dziecięcej.