120 362,50 zł to ostateczny wynik III Biegu Charytatywnego Fundacji Tesco Dzieciom. Kwota ta pozwoli na remont sali rehabilitacyjnej oraz zakup niezbędnego sprzętu dla Zakładu Rehabilitacji Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie-Prokocimiu

29 Października, 2014
  Aktualności      Bieg Charytatywny      III edycja - 2014

Z sali rehabilitacyjnej Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego korzysta ponad 180 dzieci dziennie – rocznie to kilkanaście tysięcy osób. To tu codziennie 40 fizjoterapeutów podejmuje walkę o ich zdrowie i prawidłowy rozwój. Aby działania przynosiły jak najlepsze rezultaty potrzebni są nie tylko wykwalifikowani specjaliści, ale również sprzyjające warunki – miejsce, które jest przyjazne dzieciom i sprawia, że choć trud wkładany w wykonywane ćwiczenia łagodzony jest przez przyjazne otoczenie. Dlatego też tak ważne jest wyremontowanie tego miejsca.

Marzyliśmy o odnowie i doposażeniu pomieszczeń, w których pracujemy z pacjentami. Ostatni, gruntowny remont był u nas przeprowadzony 16 lat temu - mówi mgr Wiesław Krysa kierownik Zakładu Fizjoterapii Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w KrakowieA przecież każdego dnia z naszej infrastruktury korzysta kilkaset dzieci wraz z rodzicami i opiekunami, nie wspominając już o studentach mających zajęcia dydaktyczne.

Fundacja Tesco Dzieciom wspiera Uniwersytecki Szpital Dziecięcy od 2012 roku. W tym roku zadecydowano, iż dochód z organizacji trzeciego Biegu Charytatywnego zostanie przeznaczony na remont i doposażenie sali rehabilitacyjnej. Środki, które zebraliśmy dzięki hojności uczestników oraz licznych darczyńców, przekroczyła nasze najśmielsze oczekiwania.
Kwota 120 362,50 zł, ponad 1000 uczestników, 3 profesjonalne biegi, dodatkowe konkurencje i zabawy dla dzieci, występy artystyczne - w tym roku naprawdę mamy się czym pochwalić! - mówi Katarzyna Michalska-Miszczyk, Prezes Zarządu Fundacji Tesco Dzieciom.To wszystko nie udałoby się jednak, gdyby nie hojność i zaangażowanie darczyńców i biegaczy, którzy tak licznie pojawili się na krakowskich Błoniach. Wszystkim, którzy przyczynili się do sukcesu tego wydarzenia bardzo dziękujemy!

Wszystkie działania związane z remontem i doposażeniem sali rehabilitacyjnej będą miały swój finał w grudniu br. Wtedy to Fundacja Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie „O Zdrowie Dziecka” oraz Fundacja Tesco Dzieciom zaplanowały uroczyste otwarcie sali.

W holu głównym Szpitala oraz w Zakładzie Fizjoterapii udostępnione zostały zdjęcia z biegu, na których zobaczyć można emocje, jakie towarzyszyły uczestnikom.