Wybiegali ponad 78 tysięcy złotych dla Zakładu Fizjoterapii Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie!

4 Września, 2014
  Aktualności      Bieg Charytatywny      III edycja - 2014

Ponad tysiąc osób wzięło udział w III Charytatywnym Biegu Fundacji Tesco Dzieciom. W tym roku Fundacja zbierała środki na remont i doposażenie sali rehabilitacyjnej Zakładu Fizjoterapii Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie. Już teraz wiadomo że wysokość darowizny przekroczy 78 tys. złotych, ponieważ na konto Fundacji wciąż wpływają środki od darczyńców.

W sobotę 30 sierpnia na krakowskich Błoniach wystartował już III Bieg Charytatywny Fundacji Tesco W tym roku miłośnicy biegania mogli wykazać się w biegu profesjonalnym o długości 10 km, biegu rodzinnym o długości 3,5 km oraz 100-metrowym biegu na szpilkach. W sumie, w sobotni poranek ścigało się niemal 1000 uczestników. Osoby różne pod względem wieku, płci i miejsca zamieszkania połączył wspólny cel – pobiegli na rzecz potrzebujących dzieci. W biegu profesjonalnym na 10 km w kategorii mężczyzn zwyciężył Tomasz Kawik, a najszybszą kobietą okazała się Gabriela Rolka. Bieg rodzinny zdominowali Maciej Broniatowski i Gabriela Rolka. Natomiast najszybszą panią w 100-metrowym biegu na szpilkach okazała się Agnieszka Klasa.

W tym roku organizujemy Bieg Charytatywny po raz trzeci. Jest to dla nas niezwykłe wydarzenie, które na stałe wpisało się już w kalendarz naszej Fundacji – mówi Katarzyna Michalska-Miszczyk, Prezes Zarządu Fundacji Tesco Dzieciom. W ciągu dwóch poprzednich lat przekazaliśmy Szpitalowi prawie 144 tys. zł. Dzięki hojności uczestników oraz licznych darczyńców i sponsorów w tym roku udało nam się zebrać kwotę, która pozwoli na wyremontowanie i doposażenie sali rehabilitacyjnej w Szpitalu!
W sobotę na symbolicznym czeku znalazła się kwota 78 026 zł, ale organizatorzy czekają jeszcze z finalnym podsumowaniem akcji do końca września – wówczas to powinny spłynąć na konto Fundacji wszystkie środki od uczestników, darczyńców i sponsorów.

Biegi Charytatywne Fundacji Tesco Dzieciom to wspaniała inicjatywa i bardzo się cieszymy, że w tym roku nasi pacjenci mogą być beneficjentami tego wydarzenia – powiedział kierownik Zakładu Fizjoterapii Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie, mgr Wiesław Krysa. Podziwiam i dziękuję wszystkim, którzy przyczynili się do pomocy naszym pacjentom, czy to przekazując na ten cel darowiznę, czy też będąc organizatorem, wolontariuszem czy uczestnikiem Biegu. Takie inicjatywy to piękne sprawy – dodają skrzydeł nie tylko potrzebującym dzieciom z naszego szpitala, ale również im rodzinom i nam – personelowi. To prawdziwe świadectwo solidarności z potrzebującymi, którzy za pomoc podziękują tak naprawdę tylko jednym – dziecięcym uśmiechem.

O tym, w jaki sposób zebrane środki zostaną wykorzystane przez Zakład Fizjoterapii Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie dowiemy się już wkrótce. Wszystkie szczegóły będą dostępne na stronie Fundacji www.fundacjatesco.pl