Mówią o nas

Koszulka, która połączyła tłumy!

Nasza firma współpracowała z Fundacją Tesco Dzieciom przy okazji IV Biegu Charytatywnego. Wraz z dziećmi z Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie, przygotowaliśmy projekt graficzny koszulki, którą uczestnicy biegu zakładali na siebie podczas zawodów. Przyznam, że spośród wielu podobnych projektów, które przeprowadziliśmy do tej pory, ten, przygotowany z Fundacją, był najlepszy. Pełna pozytywna energia, serce i zaangażowanie Fundacji były bezcenne. To wszystko w połączeniu z wiedzą i organizacją z jaką zarządzany był ten projekt mogło dać tylko jeden efekt... finał, który przejdzie do historii.

Łukasz Kaliciński, NotJustShop

Rozbudzamy ciekawość, uczymy kreatywnego myślenia i otwartości na świat!

Współpraca z Fundacją Tesco Dzieciom w ramach konkursu grantowego "Pracownia Talentów" pozwoliła nam prowadzić warsztaty i zajęcia w Programie Rakowicka 10, które rozbudzają ciekawość, uczą kreatywnego myślenia i otwartości na świat młodych ludzi. Projekt, który realizowaliśmy na długo zapadnie w pamięci wszystkich zaangażowanych, mieszkańców dzielnicy Kazimierz jak i pracowników Centrum Izaaka 5.

Agnieszka Zielonka, koordynator Programu Rakowicka 10, Centrum Profilaktyki i Edukacji Społecznej PARASOL

Podobały mi się warsztaty z robienia biżuterii, dobrze się wtedy bawiłam. A z kuchni świata najlepiej zapamiętam hallowenowe placki z dyni i słodkie faworki - chętnie je jeszcze kiedyś zrobię!

Agnieszka 12 l.

Podobało mi się robienie sushi i wiadomości o zdrowym odżywianiu, czytanie kodów kreskowych na produktach. Będę mogła to wykorzystać.

Kamila 10 l.

TPD i Fundacja Tesco Dzieciom - razem w trosce o najmłodszych!

Współpraca Fundacji Tesco Dzieciom z Towarzystwem Przyjaciół Dzieci trwa od samego początku jej istnienia. Każdego roku wolontariusze Fundacji odwiedzają nasze świetlice i ogniska z okazji Mikołajek, oprawiając animacyjnie i upominkowo całą imprezę. Dzieci w świetlicach z ogromną  niecierpliwością oczekują na orszaki św. Mikołaja, przed którymi chętnie prezentują programy artystyczne, a on z wielkim oddaniem sprawia radość całej niemalże 600 osobowej gromadce...

Wychowankowie naszego Stowarzyszenia korzystają także z programu dożywiania „Zdrowo jeść, by rosnąć w siłę”. Pomoc Fundacji Tesco Dzieciom pozwala nie tylko sfinansować pełnowartościowy posiłek dla dzieci, ale także cały szereg ciekawych warsztatów i wycieczek kulinarnych, zajęć o tematyce zdrowego stylu żywienia i życia, spotkań z pediatrami, dietetykami, stomatologami w charakterze poradnictwa dla dzieci i rodziców.

Ponadto TPD w Krakowie miało przyjemność dwukrotnie realizować całoroczny program wspierający rozwój talentów i zainteresowań dzieci, dzięki wygranej w konkursie grantowym „Pracownia Talentów”. Takie projekty znacząco urozmaicają narzędzia naszej pracy. Dzieci mogą regularnie chodzić na basen, ściankę wspinaczkową, wyjeżdżać na zgrupowania taneczne, odwiedzać ciekawe miejsca w Małopolsce, gotować wraz ze znanymi blogerami niezwykłe potrawy. W ubiegłym roku udało się zorganizować szkółkę rolkarską i wyposażyć dzieciaki w niezbędny sprzęt sportowy.

Działania Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Krakowie są jak mechanizm wiatraczka – chcemy by ten kręcił się, a jego kolorowe ramiona zlewały się w całość obrazu ze składowymi: mądrością, refleksją, rozwojem i wielobarwnością życiową. Czasami szara rzeczywistość próbuje unieruchomić wir naszego wiatraka – dobrze, że takie organizacje jak Fundacja Tesco Dzieciom wiedzą jak, gdzie i w jakim natężeniu skierować podmuch z pomocą, by wszystko dalej sprawnie się kręciło.

Ewa Stec, kierownik świetlicy TPD "Chatka Puchatka"

Od 5 lat biegamy dla dobra dzieci!

Z Fundacją Tesco Dzieciom poznaliśmy się kilka lat temu w trakcie pierwszej edycji Biegu Charytatywnego dla Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie. Cieszymy się, że akcja ta spotkała się z wielkim zainteresowaniem nie tylko mieszkańców Krakowa, ale także całego województwa małopolskiego i z innych regionów Polski. Dzięki zaangażowaniu Fundacji Tesco Dzieciom i przekazanej przez nią kwocie ponad 600 tysięcy złotych przeprowadziliśmy modernizację wielu oddziałów szpitalnyc oraz zakupiliśmy niezbedny sprzęt medyczny i reabilitacyjny.

Chciałbym podkreślić, że w trakcie tej kilkuletniej współpracy, bardzo ujęło mnie osobiste zaangażowanie zespołu Fundacji Tesco Dzieciom. Jestem pod wielkim wrażeniem, że   tak wiele zrobili dla chorych dzieci leczonych w naszym szpitalu.

Bartłomiej Pawlak,
Kierownik Biura Akcji Odnowy Szpitala,
Członek Zarządu Fundacji „O ZDROWIE DZIECKA”

Fundacja Tesco Dzieciom