Mówią o nas

Rozbudzamy ciekawość, uczymy kreatywnego myślenia i otwartości na świat!

Współpraca z Fundacją Tesco w ramach konkursu grantowego "Pracownia Talentów" pozwoliła nam prowadzić warsztaty i zajęcia w Programie Rakowicka 10, które rozbudzają ciekawość, uczą kreatywnego myślenia i otwartości na świat młodych ludzi. Projekt, który realizowaliśmy na długo zapadnie w pamięci wszystkich zaangażowanych, mieszkańców dzielnicy Kazimierz jak i pracowników Centrum Izaaka 5.

Agnieszka Zielonka, Centrum Profilaktyki i Edukacji Społecznej PARASOL

Podobały mi się warsztaty z robienia biżuterii, dobrze się wtedy bawiłam. A z kuchni świata najlepiej zapamiętam hallowenowe placki z dyni i słodkie faworki - chętnie je jeszcze kiedyś zrobię!

Agnieszka 12 l.

Podobało mi się robienie sushi i wiadomości o zdrowym odżywianiu, czytanie kodów kreskowych na produktach. Będę mogła to wykorzystać.

Kamila 10 l.

TPD i Fundacja Tesco - razem w trosce o najmłodszych!

Współpraca Fundacji Tesco  z Towarzystwem Przyjaciół Dzieci trwa od samego początku jej istnienia. Każdego roku wolontariusze Fundacji odwiedzają nasze świetlice i ogniska z okazji Mikołajek, oprawiając animacyjnie i upominkowo całą imprezę.

Wychowankowie naszego Stowarzyszenia korzystają także z programu dożywiania „Zdrowo jeść”. Pomoc Fundacji Tesco pozwala nie tylko sfinansować pełnowartościowy posiłek dla dzieci, ale także cały szereg ciekawych warsztatów i wycieczek kulinarnych, zajęć o tematyce zdrowego stylu żywienia i życia, spotkań z pediatrami, dietetykami, stomatologami w charakterze poradnictwa dla dzieci i rodziców.

Działania Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Krakowie są jak mechanizm wiatraczka – chcemy by ten kręcił się, a jego kolorowe ramiona zlewały się w całość obrazu ze składowymi: mądrością, refleksją, rozwojem i wielobarwnością życiową. Czasami szara rzeczywistość próbuje unieruchomić wir naszego wiatraka – dobrze, że takie organizacje jak Fundacja Tesco wiedzą jak, gdzie i w jakim natężeniu skierować podmuch z pomocą, by wszystko dalej sprawnie się kręciło.

Ewa Stec,  TPD Kraków

Od 6 lat biegamy dla dobra dzieci!

Z Fundacją Tesco  poznaliśmy się kilka lat temu w trakcie pierwszej edycji Biegu Charytatywnego dla Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie. Cieszymy się, że akcja ta spotkała się z wielkim zainteresowaniem nie tylko mieszkańców Krakowa, ale także całego województwa małopolskiego i z innych regionów Polski. Dzięki zaangażowaniu Fundacji Tesco i przekazanej przez nią kwocie ponad 800 tysięcy złotych przeprowadziliśmy modernizację wielu oddziałów szpitalnych oraz zakupiliśmy niezbedny sprzęt medyczny i reabilitacyjny.

Chciałbym podkreślić, że w trakcie tej kilkuletniej współpracy, bardzo ujęło mnie osobiste zaangażowanie zespołu Fundacji Tesco. Jestem pod wielkim wrażeniem, że   tak wiele zrobili dla chorych dzieci leczonych w naszym szpitalu.

Bartłomiej Pawlak,  Fundacja „O ZDROWIE DZIECKA”