Rodzinne Domy

Fundacja Happy Kids prowadzi obecnie 12 Rodzinnych Domów, w których wychowuje się ponad 100 dzieci. W planach jest powstanie kolejnych trzech placówek: dwie w województwie łódzkim i jedna w województwie dolnośląskim.

1. Rodzinny Dom Fundacji Happy Kids w Sulejowie powstał w 2014 roku, dzięki wsparciu Fundacji Tesco Dzieciom. Dom prowadzą Państwo Agnieszka i Sławomir Dylak, którzy przewodzą zwartej grupie nastolatków. Chęć działania, zaangażowanie i kreatywność to podstawy funkcjonowania całej rodziny. Wspólną pasją mieszkańców domu w Sulejowie jest gotowanie oraz fotografowanie.

2. Rodzinny Dom Fundacji Happy Kids przy ul. Czachary w Łodzi powstał w 2003 roku. Gospodarzami placówki są państwo Anna i Marcin Mroczkowie, którzy na co dzień tworzą dla swoich podopiecznych  niesamowicie rodzinną atmosferę, w której każdy, choć w grupie, pozostaje indywidualistą. W domu mieszka również sporo ukochanych milusińskich: dwa psy, świnka morska, szczurek i dwa żółwie. Po prostu dom otwarty.

3. Rodzinny Dom Fundacji Happy Kids przy ul. Godnej w Łodzi prowadzą od 2004 roku państwo Jolanta i Jarosław Durdeniowie. To miejsce niezwykłe, bo udało się w nim umieścić sześcioosobowe rodzeństwo, co pozwoliło zachować namiastkę naturalnej rodziny. Ta niesamowicie rodzinna atmosfera przekłada się na silne więzi i domatorskie hobby. Po prostu wszyscy najlepiej czują się u siebie w domu.

4. Rodzinny Dom Fundacji Happy Kids przy ul. Jarowej w Łodzi działa od 2005 roku pod przewodnictwem państwa Haliny i Bogdana Jóźwiaków. Pasją wszystkich domowników są wojaże, czyli czynne uprawianie turystyki, w tym zagranicznej. Czy to ferie zimowe, czy wakacje państwa Jóźwiaków z dziećmi nie ma w domu. Oni są bowiem gdzieś w świecie na wyprawie, do której przygotowywali się logistycznie i finansowo wiele miesięcy.

5. Rodzinny Dom Fundacji Happy Kids przy ul. Maszynowej w Łodzi powstał w 2009 roku, jako efekt współpracy Fundacji Happy Kids i Tesco Polska. Rodzice i dzieci są utalentowani artystycznie i uwielbiają gry planszowe. Nic więc dziwnego, że w salonie jest centrum nie tylko życia rodzinnego, ale i kulturalnego.

6. Rodzinny Dom Fundacji Happy Kids w Lubczynie pod Wieruszowem powstał w 2010 roku. To drugi dom, do powstania którego przyczyniło się Tesco Polska.  W domu mieszka sześcioro małych podopiecznych, którymi opiekują się państwo Bogusława i Jan Dąbrowscy. Przez kilka lat działania placówki dzieci zrobiły ogromny postęp rozwojowy pod kątem  psychofizycznym, emocjonalnym i społecznym.

7. Rodzinny Dom Fundacji Happy Kids w Zgierzu został otwarty w 2013 roku, jako efekt współpracy partnerskiej z Fundacją Tesco Dzieciom.  Prowadzą go państwo Katarzyna i Tomasz Blar – ludzie pełni pasji życiowych (sport i sztuka) i miłości do dzieci. Tak więc wszystkie dzieci, będące w zgierzowskim domu mają z kogo czerpać pozytywną energię i dobre przykłady jak dobrze i aktywnie przejść przez życie.

8. Rodzinny Dom Fundacji Happy Kids w Ozorkowie został otwarty w 2013, dzięki pomocy Fundacji Tesco Dzieciom. Prowadzą go Państwo Monika i Radosław Chmielewscy. Praca z ośmiorgiem dzieci to prawdziwe wyzwanie wymagające nie tylko wielkiego serca, wielkiego zaangażowania w każdy indywidualny „przypadek”, ale i wielkie przedsięwzięcie logistyczne. Rodzinkę dopełniają pies Dolar i kotka Zosia.

9. Rodzinny Dom Fundacji Happy Kids w Czarnocinie został otwarty w 2013 roku dzięki wsparciu Fundacji Tesco Dzieciom. Mieszka tu 9 dzieci, z czego 5 to już nastolatkowie. Nie brak również czworonożnych przyjaciół w postaci labradora i dwóch kotów. Gospodarzami domu są państwo Emilia i Rafał Karasiewicz. Wszyscy mieszkańcy lubią wspólne małe i wielkie wyprawy, ale cenią również czas spędzony wspólnie w "zaciszu" domowym.

10. Rodzinny Dom Fundacji Happy Kids w Sokolnikach koło Wieruszowa został otwarty w sierpniu 2014 roku. Jego otwarcie było możliwe dzięki współpracy z Fundacją Tesco Dzieciom. Prowadzą go państwo Dorota i Grzegorz Tarabuła. Mieszka wraz z nimi ośmioro  dzieci w wieku od 4 do 18 lat. Pasją wszystkich są wędrówki, spacery po najbliższej okolicy (piękne lasy, łąki i natura w zasięgu ręki i wzroku),wyjazdy i rozgrywki w gry planszowe.

11. Rodzinny Dom Funacji Happy Kids działa od września 2016 roku na terenie Dolnego Śląska - w Wałbrzychu.Dom prowadzą Państwo Agnieszka i Tomasz Olejnik, którzy zarażają dzieciaki miłością do zwierząt, wędrówek, podróży, muzyki, dobrych filmów i aktywnego spędzania wolnego czasu. W domu mieszka ośmioro dzieci.

12. Rodzinny Dom Fundacji Happy Kids również położony jest w Wałbrzychu. Placówka działa od września 2016 roku, mieszka w nim ośmioro dzieci (w tym 2 rodzeństwa, które do tej pory były rozdzielone w różnych placówkach). Dom prowadzą Państwo Ewa i Bartosz - pasjonaci aktywnego spędzania wolnego czasu. Uwielbiają wycieczki rowerowe  oraz górskie wyprawy.