O programie

Program „Domy Szczęśliwego Dzieciństwa” jest realizowany przez Fundację Tesco Dzieciom i Fundację Happy Kids od 2012 roku. Jego celem jest wspieranie działań na rzecz dzieci osieroconych poprzez realizację projektów pomagających w bieżącym funkcjonowaniu domów dziecka, powstawaniu nowych placówek oraz promocji idei rodzinnej pieczy zastępczej.

Realizacja tego programu przez Fundację Tesco Dzieciom ma swoje korzenie w prowadzonej  w latach 2008-2012 przez Tesco Polska akcji „Tesco Dzieciom”. Projekt ten polegał na strategicznej współpracy Tesco Polska z Fundacją Happy Kids w obszarach związanych z promocją i wspieraniem idei rodzicielstwa zastępczego i rodzinnych form opieki nad dzieckiem.

Fundacja Tesco Dzieciom od samego początku swojej działalności kontynuuje wsparcie dla Fundacji Happy Kids. Obie organizacje podpisały porozumienie o partnerstwie strategicznym, w ramach którego zadeklarowano współpracę w obszarze wspierania działań domów dziecka prowadzonych z ramienia Fundacji Happy Kids oraz działań społecznych, edukacyjnych i kulturalnych na rzecz dzieci osieroconych.

Od 2013 roku do chwili obecnej Fundacja Tesco Dzieciom współfinansowała powstanie 8 nowych Domów Rodzinnych Fundacji Happy Kids. Domy położone - w Ozorkowie, Zgierzu, Czarnocinie, Sokolnikach, Sulejowie i Wałbrzychu za sprawą dofinansowań przekazanym przez Fundację Tesco Dzieciom,  zostały gruntownie wyremontowane i wyposażone w taki sposób, aby spełniały wszystkie normy dla placówek opiekuńczo-wychowawczych i aby mogły w nich zamieszkać dzieciaki (blisko 70 wychowanków). Nasza Fundacja przekazała również dofinansowanie na budowę nowego domu w Dąbrówce-Strumianach.

Ponadto Fundacja Tesco Dzieciom jest organizatorem konkursów dla podopiecznych placówek, finansuje wypoczynek letni dzieci oraz akcję Happy Bus.

Pomogliśmy w powstaniu i wspieramy działanie

Rodzinnych Domów Fundacji Happy Kids