Przekaż 1% podatku

Środki, które zbierzemy w ramach kampanii 1% za rok podatkowy 2016 przekażemy na pomoc potrzebującym dzieciom. Podaruj 1% podatku dochodowego na rzecz Fundacji Tesco Dzieciom  i razem z nami dziś dbaj o lepsze jutro!

Powyżej zamieszczony Program („Program e-pity Copyright 2016-2017 e-file sp. z o.o. sp. k.”) nie umożliwia swobodnego wyboru i przekazania 1% podatku dochodowego od osób fizycznych wybranej organizacji pożytku publicznego. Program daje możliwość rozliczenia PIT 2016 z przeznaczeniem 1% podatku wyłącznie na Fundację Tesco Dzieciom.

Kto może przekazać 1% podatku?

1% podatku dochodowego możecie przekazać, jeśli jesteście:

- podatnikami podatku dochodowego od osób fizycznych, w tym m.in. podatnikami uzyskującymi dochody z odpłatnego zbycia papierów wartościowych (termin składania zeznań podatkowych mija Wam 30 kwietnia);

- podatnikami opodatkowanymi ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych (termin składania zeznań podatkowych mija Wam 31 stycznia);

- podatnikami prowadzącymi jednoosobową działalność gospodarczą i korzystającymi z liniowej, 19-procentowej stawki podatku (termin składania zeznań podatkowych mija Wam 30 kwietnia).

Jeśli jesteście już emerytami, także możecie przekazać jeden procent, pod warunkiem jednak, że samodzielnie wypełnicie PIT37 i zrezygnujecie z pomocy ZUS w tym zakresie.
Gdy rozlicza Was pracodawca, nie możecie skorzystać z możliwości przekazania 1 procenta wybranej organizacji pożytku publicznego. Taka możliwość istnieje tylko wówczas, jeśli zdecydujecie się wypełnić PIT samodzielnie.

Jak przekazać 1% naszej Fundacji?

Najprościej zrobić to za pomocą specjalnego programu do rozliczania PIT, który można pobrać z naszej strony (linki powyżej). Ale można to zrobić również za pomocą innych programów, za pośrednictwem biura księgowego itp. - trzeba wówczas wypełnić odpowiednią rubrykę w rocznym zeznaniu podatkowym.

W formularzach podatkowych: PIT36, PIT36L, PIT37, PIT38, PIT39, PIT28, po wyliczeniu kwoty podatku należy w odpowiednich rubrykach formularza (które zatytułowane są: „Wniosek o przekazanie 1% podatku należnego na rzecz organizacji pożytku publicznego OPP") wpisać numer, pod którym Fundacja Tesco Dzieciom widnieje w Krajowym Rejestrze Sądowym: KRS 0000418218.

Mając Waszą zgodę urząd skarbowy może podać Wasze dane osobowe (imię, nazwisko i adres) organizacji pożytku publicznego, którą wspieracie. Zgodę możecie wyrazić w formularzu PIT, zakreślając odpowiednią rubrykę (poz. 128 – PIT28, poz. 311 – PIT36, poz. 97 – PIT36L, poz. 134 – PIT37, poz. 60 – PIT38).

Fundacja Tesco Dzieciom