Zmieniamy szpital na lepszy - rozmowa z dyrektorem szpitala

Rozmowa z dr hab. Maciejem Kowalczykiem, dyrektorem Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie.

Przed nami V edycja Biegu Charytatywnego Fundacji Tesco Dzieciom. Jaki wpływ ma ta inicjatywa na szpital?

Każda złotówka zebrana dzięki uczestnikom i darczyńcom biegu została wykorzystana z korzyścią dla naszych małych pacjentów. W trakcie czterech edycji, Fundacja Tesco Dzieciom przekazała nam w sumie ponad 460 tysięcy złotych. Rozpoczęliśmy w 2012 roku od remontu świetlicy Oddziału Onkologii i Hematologii oraz zakupu drobnego sprzętu medycznego. Rok później gruntowną modernizację przeszła świetlica na Oddziale Neurologii oraz Pracownia Neurorehabilitacji, która została doposażona w niezbędny sprzęt. Dzięki trzeciej edycji biegu nasi pacjenci dochodzą do pełnej sprawności w nowoczesnej, dobrze wyposażonej sali rehabilitacyjnej. Ponad 142 tysiące złotych zebrane w ubiegłorocznym biegu pozwoliły na zakup m.in. specjalistycznej wanny do pielęgnacji ciężko poparzonych dzieci oraz doposażenie Szpitalnego Oddziału Ratunkowego w sprzęt medyczny oraz powstanie na nim kącika zabaw dla dzieci oraz pomieszczenia do karmienia i przewijania maluchów. Razem zmieniamy szpital na lepsze, aby skuteczniej leczyć i uprzyjemnić pacjentom czas spędzony na oddziałach.

Jednak w  biegu charytatywnym Fundacji Tesco Dzieciom chodzi nie tylko o zbiórkę pieniędzy…

Oczywiście, że tak. Cieszymy się, że rokrocznie setki uczestników biegu daje wyraz temu, że nie jest im obojętny los małych pacjentów i największej placówki pediatrycznej na południu Polski. To również sposób na wyrażenie poparcia dla ciężkiej pracy personelu Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego, który każdego dnia toczy walkę o życie i zdrowie dzieci. Ten bieg to przepiękny wyraz solidarności z naszymi „małymi bohaterami” – dziećmi, które dzielnie znoszą trudy leczenia i „dużymi bohaterami” – personelem medycznym i rodzinami dzieci, którzy na naszych szpitalnych oddziałach, czynią wszelkie możliwe starania o lepszą przyszłość dla dzieci.
Nasz szpital zawsze miał to szczęście, że otrzymywał niezwykłe wsparcie od społeczeństwa. Nie byłoby go przecież, gdyby nie inicjatywa Polonii amerykańskiej, którą potem zrealizował rząd USA. Następnie, przez lata Fundacja Project Hope umożliwiała szkolenie personelu medycznego w najlepszych ośrodkach, takich jak szpitale w Bostonie czy Filadelfii.
Fundacja Tesco Dzieciom od 5 lat wspierając nasz szpital, we wspaniały sposób kontynuuje piękne tradycje dobroczynności. Na całym świecie tak to funkcjonuje - wysokospecjalistyczne szpitale nie mogłyby działać bez pomocy lokalnej społeczności.

Czy w tym roku pobiegnie również personel medyczny?

Będziemy do tego gorąco zachęcać. Z poprzednich edycji wiemy, że udział w biegu to świetny sposób na integrację zespołu, poznanie się od innej, mniej formalnej strony. W tym roku biegniemy, aby dać szansę małym pacjentom, którzy mają problemy z chodzeniem. Dochód z V Biegu Charytatywnego Fundacji Tesco Dzieciom  zostanie przeznaczony na zakup trenażera chodu, czyli specjalistycznego robota rehabilitacyjnego dla dzieci. Bądźcie z nami 10 września i pamiętajcie- że dzięki Wam i odpowiedniej rehabilitacji możemy w znaczący sposób poprawić jakość życia potrzebujących dzieci.

Dane adresowe

Fundacja Tesco Dzieciom