Pomagamy szpitalowi już po raz piąty

Rozmowa z Katarzyną Michalską-Miszczyk, prezes zarządu fundacji Tesco Dzieciom.

Co wyróżnia bieg Fundacji Tesco Dzieciom, spośród innych biegów?

Każdy bieg jest wyzwaniem dla biegaczy, wolontariuszy, organizatorów, partnerów… Ale nasz bieg jest dodatkowo wyzwaniem dla „ludzkich serc”. Dołączenie do nas i udział w tym wydarzeniu to realna pomoc małym pacjentom Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie.

A co jest celem charytatywnym tegorocznego biegu?

Dochód z 5 biegu przeznaczymy na zakup wielofunkcyjnego robota. Sprzęt wykorzystywany będzie w rehabilitacji małych pacjentów, dzięki niemu możliwe będzie m.in. prowadzenie nowoczesnej terapii  narządów ruchu, ćwiczenie chodu oraz pionizowanie.  To maszyna rehabilitacyjna, która będzie olbrzymią pomocą w również rehabilitacji najciężej chorych dzieci – dla których już sama pionizacja ciała jest olbrzymim wyzwaniem i może zdecydować o znacznej poprawie funkcjonowania narządów wewnętrznych.

Fundacja zachęca już po raz piąty do udziału w biegu – co jest największym sukcesem tych wydarzeń?

Dzięki naszym biegom, przekazaliśmy szpitalowi już ponad 400 tys. złotych na poprawę warunków leczenia oraz zakup sprzętu. Dumą napawa nas, że coraz  więcej osób, organizacji i instytucji wspiera organizację biegu, realizując, tym samym, jego szczytny cel. Bez ich pomocy, niemożliwe byłoby wyremontowanie oraz doposażenie w sprzęt medyczny sali rehabilitacyjnej w Zakładzie Fizjoterapii, Szpitalnego Oddziału Ratunkowego, świetlic Onkologii i Hematologii oraz świetlic w Klinice Neurologii Dziecięcej.

Dlaczego warto pobiec z Fundacją i w tym roku?

Powodów jest dużo i każdy powinien odpowiedzieć sobie na to pytanie sam. Dla mnie motywatorem są chorujące w Prokocimiu dzieci – jestem pod wrażeniem ich sił do walki z chorobą i nie wyobrażam sobie, aby nie znaleźć się tego dnia na krakowskich Błoniach, aby swoją obecnością powiedzieć im „Dzieciaki, biegnę tu dla Was, chcę Wam pomóc, jesteście dla mnie ważne”.

Czyli – spotykamy się 10 września na krakowskich Błoniach…

Tak, zachęcamy wszystkich, którym leży na sercu przyszłość dzieci, aby wystartowali we wrześniowym Biegu. Tych, którzy nie mogą razem z nami stanąć na linii startu w Krakowie, zapraszam do udziału w specjalnej akcji charytatywnej:  zakupu koszulki i – w miarę możliwości – do zamanifestowania swojej solidarności z dzieciakami. Byłoby pięknie, gdyby 10 września na ulicach wielu miast w Polsce pojawili się biegacze w naszych koszulkach, którzy pobiegną dla chorych dzieci pod wspólnym hasłem „wyBIEGAM poMOC”.

Dane adresowe

Fundacja Tesco Dzieciom