Natalia

12-letnia Natalia miała szczęście. Po pierwsze dlatego, że zapięła pasy bezpieczeństwa, które uratowały jej życie podczas groźnego wypadku samochodowego. Po drugie dlatego, że lekarze z powiatowego szpitala, gdy stan dziewczynki się nie poprawiał, szybko podjęli decyzje o przekazaniu jej do Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego. Specjaliści z Oddziału Chirurgii zdiagnozowali tzw. zespół pasów bezpieczeństwa – przypadek stłuczenia powłok brzucha przez pasy bezpieczeństwa w momencie wypadku samochodowego, skutecznie maskujący poważne uszkodzenie jelit. Dziewczynka w ostatniej chwili poddana została operacji. Życie i zdrowie Natalii udało się ją uratować,  a po kilku tygodniach rekonwalescencji wróciła do domu.

Oddział Chirurgii prowadzi pełen zakres leczenia chirurgicznego (poza transplantologią) oraz zabiegi diagnostyczne i chirurgię nowotworów. Szefem oddziału jest dr hab. med. Wojciech Górecki.

Dane adresowe

Fundacja Tesco Dzieciom