Mateusz

Mateusz był leczony w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym od pierwszego roku życia, z powodu choroby nerek. Dobrze rósł i przybierał na wadze do 9 roku życia. W końcu mama zauważyła, że jej 12-letni wtedy syn z najroślejszego chłopaka wśród rówieśników stał się najmniejszy i najdrobniejszy. Chłopiec trafił do szpitala, dzięki szybkiej diagnostyce na Oddziale Pediatrii i Gastroenterologii udało się rozpoznać problem: celiakia, stan zapalny żołądka spowodowany zakażeniem Helikobaterem oraz zmiany zapalne w przełyku. Dzięki szybkiemu wdrożeniu leczenia i diety bezglutenowej Mateusz wraca do zdrowia. Prawdopodobnie dogoni wzrostem rówieśników, musi jednak konsekwentnie przez całe życie przestrzegać diety i być pod stałą kontrolą lekarzy specjalistów.

Oddział Pediatrii i Gastroenterologii zajmuje się diagnozą i leczeniem chorób związanych z przewodem pokarmowym oraz innymi problemami ogólnopediatrycznymi . Szefem oddziału jest prof. Krzysztof Fyderek.

Dane adresowe

Fundacja Tesco Dzieciom