Hubert

1,5 roczny Hubert trafił do szpitala przed świętami Bożego Narodzenia. Od tygodnia gorączkował, miał powiększone węzły chłonne, na ciele pojawiła się wysypka. Podstawowe badania zalecone przez lekarza pierwszego kontaktu były w normie. W szpitalu, na Oddziale Pediatrii, Reumatologii i Chorób Środowiskowych zdiagnozowano u chłopca chorobę Kawasakiego . To bardzo niebezpieczna choroba, która może doprowadzić do powstania tętniaków i niedokrwienia mięśnia sercowego, a nawet do zawału serca. Szybkie wdrożenie leczenia pozwoliło uratować chłopca. Po trzytygodniowym pobycie w szpitalu, Hubert wrócił do domu i mógł znów bawić się z rówieśnikami w klubie malucha.

Oddział Pediatrii, Reumatologii i Chorób Środowiskowych podejmuje diagnostykę i leczenie zaburzeń genetycznych i wrodzonych wad metabolizmu oraz prowadzi stały „ostry dyżur” pediatryczny. Kierownikiem oddziału jest dr hab. prof. UJ Przemko Kwinta.

Dane adresowe

Fundacja Tesco Dzieciom