Jaś

Mocą Jasia jest pisarstwo.

5-letni Jaś podczas wakacji narzekał, że bolą go nogi. Rodzice sądzili, że wynik długich wędrówek, ale organizm wysyłał kolejne sygnały: na skórze chłopca pojawiły się drobne zmiany, a przy myciu zębów krwawiły dziąsła. Do lekarza Jaś trafił po kilkunastu dniach, gdy nagle przestał chodzić. Diagnoza na Oddziale Onkologii i Hematologii Dziecięcej przeraziła rodziców: ostra białaczka limfoplastyczna. Rytm życia rodziny wyznaczała kolejna dawka chemioterapii. Szanse na wyzdrowienie rosły, bo organizm Jasia dobrze reagował na leki. Po ośmiomiesięcznym pobycie w szpitalu chłopiec wrócił do domu, a kontrolne badania wykazały, że utrzymuje się remisja choroby. Dziś Jasiek jest uczniem trzeciej klasy szkoły podstawowej i chce zostać pisarzem - ma już na koncie pierwszy tomik opowiadań.

Oddział Onkologii i Hematologii diagnozuje i leczy dzieci z chorobami nowotworowymi oraz z nienowotworowymi chorobami układu krwiotwórczego. Szefem oddziału jest prof. Walentyna Balwierz.

Dane adresowe

Fundacja Tesco Dzieciom