Szpital zdrowia

Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie od ponad 50 lat leczy najciężej chore dzieci. Od początku istnienia placówki udzielono tu pomocy ponad 950 tys. małych pacjentów.
W szpitalu reprezentowane są wszystkie możliwe specjalności w zakresie pediatrii: począwszy od chirurgii poprzez urologię, endokrynologię, nefrologię, gastroenterologię, leczenie żywieniowe i rehabilitację. W dziedzinie leczenia nowotworów, jest to najbardziej kompleksowy szpital w Polsce. Placówka znana jest także z przeprowadzania najtrudniejszych zabiegów kardiochirurgicznych, zaś oddział ortopedyczny prowadzi wszystkie typy zabiegów, jakie oferuje światowa ortopedia dziecięca. To jedyna placówka w Polsce, gdzie kompleksową opiekę otrzymują pacjenci cierpiący na artrogrypozę. Szpital dysponuje nowoczesną hybrydową salą operacyjną.

Ale szpital, to przede wszystkim ludzie – aż sześć tysięcy osób, które przez ostatnie pół wieku miało swój wkład w leczenie najciężej chorych dzieci w Polsce. Obecnie o zdrowie i życie małych pacjentów codziennie walczy 1800 pracowników, w tym 350 lekarzy i 650 pielęgniarek. Na terenie placówki działa szkoła oraz organizowane są wydarzenia edukacyjno-kulturalne dla dzieciaków.

Każda złotówka zebrana dotychczas, dzięki uczestnikom i darczyńcom biegu, została wykorzystana z korzyścią dla naszych pacjentów - mówi dr hab. Maciej Kowalczyk, dyrektor Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie. Razem zmieniamy szpital na lepsze, aby skuteczniej leczyć i uprzyjemnić dzieciom z całego kraju czas spędzony na oddziałach. Bez organizacji wspierających szpital, takich jak Fundacja Tesco, byłoby o to dużo trudniej.