poMOC, aby wesprzeć rehabilitację dzieciaków

Choć z roku na rok wyposażenie polskich szpitali staje się coraz lepsze, to w wielu placówkach wciąż brakuje sprzętu medycznego najnowszej generacji. Dlatego do akcji wkraczają organizacje pozarządowe, które przekazując pomoc dają MOC – ratowania życia i zdrowia.

Liczne stowarzyszenia, fundacje i niezrzeszone grupy ludzi dobrej woli prowadzą zbiórki funduszy na rzecz poprawy warunków leczenia i organizują różnorodne akcje charytatywne. Polskie placówki zdrowia wspierane są przez różnorodnych darczyńców, dzięki temu mają szansę na dodatkowe podnoszenie standardów świadczenia pomocy osobom chorym – renowację placówek oraz zakup sprzętu medycznego.

„Nasz szpital zawsze miał to szczęście, że otrzymywał niezwykłe wsparcie od społeczeństwa – mówi dr hab. Maciej Kowalczyk, dyrektor Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie. Nie byłoby go przecież, gdyby nie inicjatywa Polonii amerykańskiej, którą potem zrealizował rząd USA. Następnie, przez lata Fundacja Project Hope umożliwiała szkolenie personelu medycznego w najlepszych ośrodkach, takich jak szpitale w Bostonie czy Filadelfii.

Fundacja Tesco Dzieciom od 5 lat wspierając nasz szpital, we wspaniały sposób kontynuuje piękne tradycje dobroczynności. Na całym świecie tak to funkcjonuje - wysokospecjalistyczne szpitale nie mogłyby działać bez pomocy lokalnej społeczności.”

Dane adresowe

Fundacja Tesco Dzieciom