Kosmiczny rehabilitant - rozmowa z kierownikiem Zakładu Fizjoterapii

Rozmowa z Wiesławem Krysą,  kierownikiem Zakładu Fizjoterapii Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie.

Czym jest robot o tajemniczej nazwie „zautomatyzowany trenażer chodu”. Który zakupimy dzięki dochodowi z V Biegu Charytatywnego Fundacji Tesco Dzieciom?

Trenażer chodu to specjalistyczny robot do rehabilitacji, który pomaga usprawnić rehabilitację pacjentów z dysfunkcjami chodu. W naszym przypadku służył on będzie dzieciom, które poruszają się nieprawidłowo z powodu różnorakich schorzeń neurologicznych, wad wrodzonych układu ruchu lub nabytych urazów, ale również o tych, które całe życie spędziły na wózku. Z ćwiczeń na urządzeniu mogą skorzystać pacjenci o wadze do 50 kilogramów i wzroście od 120 do 150 cm, czyli jest ono przeznaczone dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym.

Na czym polegają ćwiczenia?

Robot zapewnia trening czterech podstawowych ruchów, które dziecko musi mieć opanowane, aby zacząć chodzić. Te ruchy to krok, wejście na stopień, wymach nogą i lekki półprzysiad. Trenażer wyposażony jest w ruchome ortezy, które napędzane są silnikami elektrycznymi. Mamy możliwość wykonywać podstawowe ćwiczenia typu rowerek w pełnym zakresie pracy mięśni. Mnogość programów pozwala indywidualnie ustawić ćwiczenia i ich tempo dla każdego dziecka. Jestem przekonany, że dzięki trenażerowi możemy bardzo dużo dobrego zrobić dla naszych pacjentów.

Specjaliści z Zakładu Fizjoterapii testowali już robota przez tydzień. Jak reagowały na urządzenie dzieci?

Zaskakująco dobrze. Robot wygląda nieco kosmicznie, wiec początkowo niektórzy podchodzili z rezerwą. Wszelki niepokój mijał po jego urchomieniu.  Pacjenci czuli się komfortowo i bardzo dobrze współpracowali z urządzeniem.

Jakich efektów można się spodziewać?

Nadrzędnym celem jest oczywiście nauka chodzenia i usprawnienie tej czynności u tych pacjentów, u których jest to możliwe. O wymiernych efektach rehabilitacji można mówić oczywiście dopiero po kilku tygodniach ćwiczeń, ale w czasie testów urządzenia, już po kilkukrotnym użyciu robota zauważaliśmy pozytywne skutki. Przykładowo - pewien pacjent z dziecięcym porażeniem mózgowym, który ma spastyczność mięśni, czyli nadmierne napięcie, był w stanie się rozluźnić i z pomocą urządzenia ćwiczyć odpowiednie ruchy. Ćwiczenia na robocie wykonywane są w pozycji stojącej, co jest szczególne ważne dla dzieci poruszających na wózku inwalidzkim. Układ trawienny, układ oddechowy zupełnie inaczej funkcjonuje, jeśli te dzieci spionizujemy.

Dane adresowe

Fundacja Tesco Dzieciom