Zaczęło się od dobrych chęci - wywiad z twórcami robota

Rozmowa z Grzegorzem Piątkiem i Bartkiem Wielogórskim – właścicielami firmy PRODromus,  produkującej roboty rehabilitacyjne do ćwiczeń dla ciężko chorych dzieci.

Skąd się wziął pomysł na robota?

Grzegorz Piątek: Kilka lat temu otrzymałem e-maila od mojego kolegi z prośbą o przekazanie 1% podatku dochodowego na rehabilitację jego synów, którzy chorują na dziecięce porażenie mózgowe. Pomyślałem, że fajnie byłoby zrobić dla maluchów coś więcej i wtedy wymyśliłem, że skonstruuję robota, który pomoże chłopakom w nauce chodzenia. Zaczęło się od dobrych chęci…

Ile czasu trzeba poświęcić na skonstruowanie takiej maszyny?

GP: Mi zajęło to półtora roku. Szczerze mówiąc, kiedy zabierałem się do konstruowania nie myślałem, że zajmie mi to tyle czasu i pochłonie tyle pieniędzy… Moim priorytetem było zdrowie i bezpieczeństwo chłopców, nie mogłem oszczędzać na czujnikach sterownikach itp., za to wszystkie części, które byłem w stanie wykonać samodzielnie – wykonałem – przy pomocy frezarki i tokarki i innych narzędzi.

Dziś, kiedy nad robotem pracuje zespół jest łatwiej?

Bartek Wielogórski: w 2013 roku zawiązaliśmy spółkę PRODromus i wspólnie pracujemy nad poprawą parametrów medycznych i technicznych robota. W ciągu tych kilku lat wiele się zmieniło – zaczynaliśmy w garażu – dziś mamy profesjonalny warsztat, 3 patenty i kilka znaczących nagród branżowych.

GP: No i przede wszystkim pełen zespół specjalistów. Ja, konstruując pierwszego robota, do wielu rzeczy dochodziłem sam – uczyłem się na własnych błędach, wykonywałem tysiące prób… Dziś jest o wiele prościej, korzystamy nawzajem ze swoich pomysłów i wiedzy.

PRODROBOT już niebawem, dzięki uczestnikom, darczyńcom i partnerom V Biegu Charytatywnego Fundacji Tesco Dzieciom, będzie służył małym pacjentom ze szpitala w Prokocimiu.

BW: Bardzo nas to cieszy, bo jesteśmy związani z Małopolską, więc to, że na naszym robocie będą ćwiczyły dzieciaki z „naszego” regionu jest super! Dlatego chętnie obniżyliśmy cenę robota do minimum – jest to nasz wkład w bieg charytatywny.

GP: A ja mam nadzieję, że już niebawem dowiemy się o kolejnych maluchach, którym PRODROBOT pomógł. Nic tak nie dodaje nam motywacji  w codziennej pracy jak wieści od lekarzy, dzieciaków i ich rodziców, że jest lepiej, że coś się udało, że było warto… Dzięki temu naszej pracy wciąż towarzyszą dobre chęci.

Dane adresowe

Fundacja Tesco Dzieciom