Logo VI Biegu Fundacji Tesco

Podczas 6. Biegu Charytatywnego Fundacji Tesco
POBIEGLIŚMY NA RATUNEK!

26 sierpnia 2017 roku blisko 2400 dorosłych oraz ponad 600 dzieciaków pobiegło w Biegu Głównym na 10km, Biegu Rodzinnym na 3,5 km, Biegu na Szpilkach oraz biegach dzieci, by zebrane z opłat startowych pieniądze przekazać najmłodszym pacjentom Szpitala. Wspólnie uzbieraliśmy 220 000 złotych, dzięki którym udało się nam dofinansować zakup karetki neonatologicznej „N” dla Dziecięcego Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie - Prokocimiu.

Karetka „N” – cel 6 edycji Biegu - to mały oddział intensywnej terapii „na kołach”, który ratuje noworodki w stanach bezpośredniego zagrożenia życia i zdrowia. To tu rozpoczyna się pierwszy etap leczenia najmłodszych pacjentów w sytuacji, gdy liczy się każda minuta. Samochód wyposażony jest w inkubator umożliwiający bezpieczny przewóz dzieci, ważących nawet poniżej 500 gramów. Zespół transportowy ma do dyspozycji także respirator, zestawy pomp infuzyjnych, dozymetr tlenku azotu, zestawy umożliwiające wykonywanie hipotermii terapeutycznej oraz przenośny aparat USG.

6 edycja Biegu Charytatywnego pokazała, jak ważne jest to wydarzenie dla mieszkańców Krakowa, pracowników Tesco, zawodowych biegaczy, jak i dzieciaków. Wspólnymi siłami dokonaliśmy ważnych zmian w zapewnianiu wysoko wykwalifikowanej i sprawnej opieki najmniejszym pacjentom Szpitala.

Relacja video z wydarzenia

Dziękujemy wszystkich Biegaczom, Dzieciom, naszym Patronom, jak i Partnerom Biegu za współpracę przy tym wyjątkowym wydarzeniu! Zapraszamy na kolejną edycję Biegu Charytatywnego, bądź włączenie się w inne działania Fundacji Tesco.

Biegi Charytatywne Fundacji Tesco 2012-2017

km