Poznaj przepis na uśmiech potrzebujących dzieci i weź udział w „Orszakach Mikołaja”!

9 Listopada, 2017
  Aktualności      Orszaki Mikołajowe

Już po raz piąty „Orszaki Mikołaja” Fundacji Tesco wyruszą do potrzebujących dzieci w Polsce. Jeżeli jesteś pracownikiem Tesco Polska i chciałbyś zaangażować się w akcję charytatywną – dołącz do nas i podaruj na Święta radość potrzebującym dzieciom! Na zgłoszenia do programu czekamy do 27 listopada.

Aby wziąć udział w ”Orszakach Mikołaja” wystarczy naprawdę niewiele – bo przepis na pomaganie najmłodszym jest bardzo prosty… Zacząć trzeba od tego, aby zebrał się co najmniej 3 osobowy zespół koleżanek i kolegów pracujących w Tesco Polska, który będzie miał pomysł na to, jakim dzieciom potrzebującym chciałby pomóc oraz jak będzie wyglądał orszak i uroczystość wręczenia prezentów.
Kolejnym krokiem jest wypełnienie bardzo prostego WNIOSKU>>> i wysłanie go do 27 listopada  na adres xfundacja@pl.tesco-europe.com. W tym dokumencie opiszcie kilkoma słowami całe Wasze przedsięwzięcie.
Zespół Fundacji w terminie do 30 listopada, spośród zgłoszonych wniosków wybierze 10, którym zostaną przekazane granty rzeczowe – prezenty dla dzieciaczków. Oceniając wnioski skupimy się na tym, do jakiej grupy dzieci chcecie dotrzeć i w jaki sposób zaangażujecie się w organizację projektu.
Wszystkie zespoły będą miały czas na zorganizowanie wydarzenia i przekazanie prezentów dzieciom do 6 stycznia.
RAPORT>>> z realizacji przedsięwzięcia wraz z PROTOKOŁEM PRZEKAZANIA>>> prezentów dzieciom trzeba przesłać do 20 stycznia przyszłego roku na adres xfundacja@pl.tesco-europe.com.

NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE O „ORSZAKACH MIKOŁAJA”

Kto może zorganizować „Orszak Mikołaja”?
Orszak organizuje grupa koleżanek i kolegów zatrudnionych w Tesco Polska – co najmniej trzy osoby. Ponadto do orszaku mogą się dołączyć również członkowie ich rodzin, przyjaciele i znajomi.
Komu „Orszaki Mikołaja” mogą przekazać prezenty?
Prezenty mogą być przekazane grupy do 40 dzieci i młodzieży (do 18 r.ż), będących podopiecznymi jednej z wymienionych poniżej organizacji:
-     Placówki opiekuńczo-wychowawcze: interwencyjne (np. pogotowia opiekuńcze itp.), socjalizacyjne (domy dziecka, ośrodki wychowawcze itp.), rodzinne (rodzinne domy dziecka, wioski dziecięce itp.), specjalistyczno-terapeutyczne (domy pomocy społecznej, ośrodki rehabilitacyjno-wychowawcze itp.).
-     Placówki wsparcia dziennego dla dzieci i młodzieży: kluby, świetlice i ogniska (socjoterapeutyczne, wychowawcze, integracyjne itp.).
-     Szpitale i hospicja,
-     Inne placówki wspierające dzieci i młodzież zagrożone wykluczeniem społecznym, np. Schroniska dla ofiar przemocy, Domy Samotnej Matki, Ośrodki Interwencji Kryzysowej itp.
Jak zorganizować przekazanie?
Pomysłów może być masę – możecie np. przygotować dla dzieci świąteczne zajęcia kulinarne, warsztaty plastyczne, śpiewogrania (może ktoś z was ma talent – śpiewa, gra na gitarze…) czy przegląd filmów z reniferami J. Wszystkie wasze pomysły są mile widziane! Najważniejszym i kulminacyjnym punktem każdego spotkania powinno być wręczenie prezentów dzieciom. Ta rola należy do was! Przebierzcie się za Mikołaja, aniołki, reniferki, diabełki, śnieżynki i do dzieła.

Liczymy na to, że dołączycie do nas, ale przede wszystkim liczą na Was dzieci, które z niecierpliwością będą czekały na te odwiedziny!
Szczegóły akcji znajdziecie w REGULAMINIE>>>, jeżeli macie jakieś pytanie – piszcie (xfundacja@pl.tesco-europe.com) lub dzwońcie 12 2552 200.