Nasza Fundacja od pięciu lat dba o lepsze jutro!

11 Kwietnia, 2017
  Aktualności

Nie jest łatwo zbudować dom i wypełnić go miłością. Fundacji Tesco Dzieciom się udało, choć ten dom nie jest prawdziwy... Budowany od pięciu lat nie z cegieł, a z programów, które dbają o lepsze jutro w naszych sercach, rodzinach i lokalnych społecznościach. Przeczytajcie o tym, jak ten dom powstawał!

Etap pierwszy – przygotowanie działki

Domu nie można postawić gdziekolwiek – ważny jest wybór miejsca – musi być odpowiednie dla powstania solidnej konstrukcji budynku i bezpieczeństwa jego przyszłych mieszkańców. Grunt do powstania Fundacji był przygotowywany w Tesco przez wiele lat…  Liczne akcje charytatywne: pomoc w powstawaniu rodzinnych domów dziecka, współpraca z lokalnymi społecznościami, promowanie postaw prospołecznych wśród pracowników przyczyniły się do tego, że w roku 2012 firma dojrzała do powołania zupełnie nowej organizacji – fundacji korporacyjnej.

Etap drugi – wybór projektu

Każdy dom musi pasować do jego przyszłych mieszkańców – dlatego ważne jest, aby już w fazie projektu odpowiednio zaplanować jego przestrzeń i funkcje. Tak było również z powstaniem naszej Fundacji – jej statut został zapisany w ten sposób, aby odpowiadać na potrzeby potrzebujących – głównie dzieci, młodzieży, rodzin i społeczności lokalnych. Na tej podstawie zaplanowano pierwsze działania – programy zewnętrzne. Architekci nie zapomnieli również o wsparciu dla tych, którzy są najbliżej serca Fundacji – dla dzieci pracowników Tesco zaplanowano liczne inicjatywy socjalne i edukacyjne.

Etap trzeci – fundamenty

Pierwszymi programami Fundacji, był bieg charytatywny i program dożywiania „Zdrowo jeść, by rosnąć w siłę”. To nasze fundamenty, na których uczyliśmy się stawiania pierwszych kroków w sektorze pozarządowym, oraz angażowania pracowników Tesco, wolontariuszy, darczyńców i partnerów do czynienia dobra, razem z Fundacją. Na podstawie tych pierwszych doświadczeń zaczęliśmy śmielej patrzeć w przyszłość i wdrażać kolejne działania – wspieranie powstawania domów dla osieroconych dzieci, program grantowy dla lokalnych społeczności oraz program stypendialny „Mądry start” i socjalny dla dzieci pracowników Tesco w Polsce.

Etap czwarty – stawiamy ściany i dach

Cegiełka po cegiełce powstawały kolejne ściany domku fundacyjnego, do kolejnych programów angażowaliśmy coraz więcej wolontariuszy – pracowników Tesco, którzy budowali z nami takie inicjatywy, jak „Orszaki mikołajowe”, czy z roku na rok coraz większy bieg charytatywny. Do Fundacji dołączyły również dzieciaki pracowników, które z wielkim zaangażowaniem zaczęły uczestniczyć w naszych konkursach plastycznych i edukacyjnych. Tak to jest, że żaden dom nie powstanie bez budowniczych – nasza Fundacja ma ich fantastycznych. To nasi wolontariusze, darczyńcy i partnerzy!

Etap piąty - wykończenie

Mówi się, że etap wykańczania domu nigdy się nie kończy i jest w tym sporo prawdy! Bo i nasza Fundacja, choć działa wciąż na tych samych fundamentach i w „starych murach” to wciąż angażuje się w nowe projekty, remontuje  i urządza się na nowo. Do wachlarza projektów skierowanych głównie do dzieci i młodzieży dołączyła inicjatywa skierowana do lokalnych społeczności – program grantowy „Decydujesz, pomagamy”. Nasze „stare” programy również ciągle się zmieniają, tak aby sprostać potrzebom ich odbiorców.

Już niebawem – 17 kwietnia obchodzić będziemy piątą rocznicę powstania Fundacji. Patrzymy na nią z dumą – bo wiemy jak bardzo przysłużyła się potrzebującym. A jaka będzie jej przyszłość? Wierzymy, że świetlana, ale z Fundacją jak z domem – trzeba o nią dbać… To jaką będzie organizacją za kolejne pięć lat zależy od nas wszystkich, dlatego dbajmy o nią wspólnie – jako wolontariusze, pomysłodawcy działań i darczyńcy.

A z okazji zbliżających się urodzin składamy wszystkim, którzy do tej pory angażowali się w jej działalność serdeczne podziękowania i życzenia dalszej owocnej współpracy!

Fundacja Tesco Dzieciom